Διοκλείας Κάλλιστος (Ware): «Δεν συμφωνώ με το Φανάρι αλλά ούτε με την Μόσχα»

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνέντευξη παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κάλλιστος (Ware), ο οποίος αναφέρθηκε και στην Εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε τους λόγους, που δεν υποστηρίζει την απόφαση του Φαναρίου ως προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Επίσης, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, η αποκατάσταση των Ουκρανών σχισματικών είναι τεράστιο λάθος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Πρώτον, είναι εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην Ουκρανία και είμαι πολύ στεναχωρημένος για τις εξελίξεις. Προσωπικά, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω, ποια θα μπορούσε να είναι η λύση. Δεύτερον, παρόλο που είμαι Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τη θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό στον Πατριάρχη μου, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι συμφωνώ με την άποψη την οποία εξέφρασε το Πατριαρχείο της Μόσχας ότι η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία» – ανέφερε μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Διοκλείας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Τέλος πάντων, η Μητρόπολη του Κιέβου, βάσει της συμφωνίας του 1676, περιήλθε από το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό εκείνο του Πατριαρχείου της Μόσχας. Επομένως, γιά 330 χρόνια η Ουκρανία αποτελούσε μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας».

«Τώρα, και αυτό δεν θα είναι μια διαδεδομένη άποψη στην Κωνσταντινούπολη, γνωρίζω ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει μια διαφορετική άποψη, αλλά βεβαίως, πιστεύω ότι δεν ήταν μια σόφη κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δηλώσει μονομερώς ότι ακυρώθηκε η συμφωνία του 1676. Εξάλλου, κατά τον Αριστοτέλη, ‘’ούτε ο Θεός είναι σε θέση να αλλάξει το παρελθόν’’» πρόσθεσε ο διαπρεπής Θεολόγος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Διοκλείας υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ιστορικό γεγονός ότι η Ουκρανία ανήκε και εξακολουθεί να ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία. Αρά, πιστεύω ότι ήταν λάθος από μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στους δύο σχισματικούς Επισκόπους τον Φιλάρετο και τον Μακάριο».

«Νομίζω ότι το ενδεχόμενο βήμα ίσως θα μπορούσε να είναι μια Πανορθόδοξη Συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων, όχι μόνο Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, αλλά επίσης και άλλων, διότι αυτό το πρόβλημα αφορά όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Και αυτό το βήμα μπροστά πρέπει να γίνει μέσα από τις πανορθόδοξες συνομιλίες. Ίσως θα πρέπει και πάλι να συγκαλέσουμε Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία διεξήχθη στην Κρήτη πριν από δύο χρόνια» – τόνισε επίσης ο Μητροπολίτης Διοκλείας.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κάλλιστος ανέφερε: «Παράλληλα, με ανησυχούν οι ενέργειες του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και της Ρωσικής Εκκλησίας. Ενοχλήθηκα με τη διακοπή από αυτούς της κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση της καταστάσεως στην Ουκρανία πρέπει να γίνει με πνεύμα αδελφικής αγάπης χωρίς να διακόπτεται η κοινωνία. Επομένως, δεν μπορώ να συμφωνήσω με καμία πλευρά. Και προσεύχομαι να επέλθει με κάποιο τρόπο η συμφιλίωση».

romfea.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *