Ο Γεώργιος Σκληρός και η εποχή του μέσα από το βιβλίο του Λουκά Αξελού

ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η πρώτη μου γνωριμία με τον Γεώργιο Σκληρό, ξεκινά το 1976, όταν ήρθε στην επιφάνεια το έργο του σε έναν ογκώδη τόμο με τίτλο “Γ. Σκληρού Έργα”, που είχε επιμεληθεί ο Λουκάς  Αξελός και που συνοδευόταν από ένα δοκίμιο του Αξελού με τίτλο “Γ. Σκληρός. Σταθμοί και όρια στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα”.

Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια και ανήκω σε αυτούς που έχουν παρακολουθήσει το έργο του Λουκά Αξελού και ιδιαίτερα τις συστηματικές εργασίες του πάνω στον Ρήγα Βελεστινλή και τον Σεραφείμ Μάξιμο, που συνθέτουν ένα μέρος της νεότερης ιστορίας μας, η οποία και αποτελεί το ιδιαίτερο ερευνητικό του πεδίο. Το βιβλίο αυτό του Αξελού, όπως και τα προηγούμενα, έρχεται και με συστηματικό τρόπο αποδομεί τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αποκαθιστώντας όχι μόνο τον Σκληρό, αλλά και αντίστοιχες περιπτώσεις σοσιαλιστών ιδεολόγων όπως λ.χ. ο Σεραφείμ Μάξιμος. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τα έργα, τις δράσεις  και τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ας δούμε όμως πώς ο συγγραφέας παρουσιάζει το υλικό του.

Ουσιαστικά το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την περίοδο που έζησε ο Σκληρός και συμπίπτει με το διάστημα από την ένωση των Επτανήσων έως την Συνθήκη των Σεβρών. Το δεύτερο είναι μία εξαντλητική ανάλυση του έργου και της δράσης του Σκληρού στον σύντομο χρόνο της ενεργού  πνευματικής του ζωής. Αναφερόμενος στο πρώτο μέρος θέλω να σταθώ σε ένα ξεχωριστό σημείο, αυτό της Χρονογραφίας που έχει συνθέσει ο Λουκάς Αξελός. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος και την συστηματικότητά της δουλειά, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας, όπου σε ένα πλουσιότατο από στοιχεία κείμενο συμπυκνούται και συμποσούται ο εθνικός και κοινωνικός βίος στην Ελλάδα στα χρόνια 1879-1919.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *