π. Νικόλαος Λουδοβίκος: “H Ανάσταση και η κρίση του Ανθρωπισμού”

μετά-Αναστάσιμη αντιφωνική συζήτηση με αφορμή το νέο του βιβλίο: Nα ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2024)

O άνθρωπος και ο Θεάνθρωπος, O ορισμός του ανθρωπισμού είναι παράγωγο
Η αγελάδα και οι διαστροφούλες, Οι Σουλιώτισσες, τα κριτήρια ύπαρξης και η ελευθερία
Τα εκρηκτικώς ανόητα και τα αυτονόητα, Σεξ, θάνατος και αυτοκτονία, Η Ανάσταση και ο γλυκύτατος Βουδιστής, Μόνο ένας Θεός θα μας σώσει, Τσοβόλα δώστα όλα ως άλλοθι αυτοδιάλυσης, Κολάζει ο θεός; Τα δικαιώματα των ζώων και των ρομπότ, Οι γκουρού της τεχνολογίας ως νήπια, Διεξάγουν το μηδέν τους, Δεν γλυτώνουμε από την παρουσία του Λόγου στα πράγματα, Η βλακεία είναι άφθαρτη, O αγώνας και η αντίσταση των νέων, Θα ζεις 600 χρόνια χωρίς πυξίδα; Ο καπιταλιστικός γάιδαρος

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η μεταμοντέρνα κατάσταση, το μεγάλο ρεύμα ενός ανθρωποκεντρισμού που παγιώθηκε χωρίς εξωκοσμικόν ορίζοντα, ακυρώνει τις πηγές νοήματος που άρδευσαν οτιδήποτε γόνιμο συνέβη στον νεώτερο στοχασμό. την συμπάγεια της έννοιας της φύσεως και της ενοποιού λειτουργίας του αρχαιοελληνικού εξωκοσμικού Ενός, καθώς και τη δυνατότητα θέωσης του κτιστού, όπως την εγκαινιάζει η Βιβλική εμπειρία.
Είναι φανερό ότι οι ενδοκοσμικές σκοτεινές μεταφυσικές των ολοκληρωτισμών, της Βιοτεχνολογίας και του Γουοκισμού είναι απλά πίστες για την απογείωση ενός μετανθρωπισμού που δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τον Ηράκλειτο ή τον Πλάτωνα ή φυσικά τον Μάξιμο Ομολογητή, τον Θωμά Ακινάτη, ή τον Γρηγόριο Παλαμά…, όλη η μεταφυσική αναφορικότητα του ανθρώπου περιορίζεται πλέον «στο σκοτεινό άστρο της επιθυμίας».
Με ποιες λοιπόν προϋποθέσεις μπορούμε να ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό; Επειδή η επανάληψη της σκέψης των κλασικών είναι αδύνατη σήμερα, αυτό που απαιτείται είναι η ερμηνευτική μεταφορά των ουσιωδών της σκέψης αυτής στο σήμερα, με τους σημερινούς όρους διασκεπτικής και υπαρξιακής κατανόησης – και σε αυτό πρέπει ανυπερθέτως να προστεθούν, ει δυνατόν, νέες ενοράσεις, έννοιες και προτάσεις….

Να ξαναπιάσουμε την ιστορία από την αρχή – αυτό υπήρξε το μέλημά μου εδώ και δεκαετίες, όπως ήδη έχει εκφραστεί σε μια σειρά από θεολογικά και φιλοσοφικά έργα. Στο βιβλίο αυτό, έχω επιλέξει μια σειρά από διαλόγους μου (αυτό που κοινώς λέγεται «συνεντεύξεις») με σημαντικούς εκπροσώπους του δημοσιογραφικού χώρου (διότι, ως εκ θαύματος, υπάρχουν τέτοιοι ακόμη) που διεξήχθησαν κατά την τελευταία δεκαετία, για τα ζητήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι τυχόν ακροατές/θεατές θα διαπιστώσουν πως εδώ το περιεχόμενο των αποκρίσεων του συγγραφέα έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επεξεργασίας και έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το εκφωνηθέν, με σημαντικές παρατηρήσεις και προσθήκες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Προανάκρουσμα
Αντιλήψεις στη Δύση περί Διαφωτισμού και παιδείας. Διάλογος με τον Κώστα Παππά
Περί Διαφωτισμού, Παιδείας και Θεολογίας στην Ανατολή. Διάλογος με τον Κώστα Παππά
Το Βυζάντιο και ο Μετανεωτερικός άνθρωπος. Μια συζήτηση με τον Παντελή Σαββίδη
“Ο Έλληνας έχει εγκαταλείψει, λόγω συλλογικής κατάθλιψης, την προσπάθεια να μπει στην ιστορία ξανά”
Συνέντευξη στην Huffington Post
Οι Πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Μια συζήτηση με τον Κώστα Παππά
Ελληνο-δυτική μετανεωτερικότητα. Συζήτηση με τη Βίκυ Φλέσσα
Ελλάδα και Ευρώπη, συμπτώσεις και αντιθέσεις. Συζήτηση με τον Γιώργο Καραμπελιά
Τα πάθη της Ευρώπης. Συζήτηση με τον Δ. Νατσιό
Υπάρχει ή όχι τελικά, και με ποιον τρόπο, αντικειμενική ιστορία; Ανήσυχες σκέψεις με αφορμή την Εθνική Επέτειο (Απάντηση σε ένα ερώτημα)
(Βιο)τεχνολογία, Επιθυμία και ο Τρίτος ή Βελούδινος Ολοκληρωτισμός. Συζήτηση με τον Π. Νταλιάνη
Ου Φονεύσεις. Μια συζήτηση για τον Πόλεμο, με την Μαρία Αναγνωστίδου
Συζήτηση για την Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών σήμερα με τον καθ. Αθ. Στογιαννίδη
Παρα-Οντολογία ή η εκδίκηση των σημασιών. Διαβάζοντας φιλοσοφικά τα του γάμου των ομο(φυλο)φίλων
Ακαδημαϊκή αποικιοκρατία σε καιρούς βίαιου εκσυγχρονισμού
Επωδή: Να ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος είναι  Καθηγητής της Θρησκειολογίας  και της Ερμηνευτικής της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τελευταία βιβλία του: Η Ανοικτή Ιστορία και οι Εχθροί της: η Άνοδος του Βελούδινου Ολοκληρωτισμού (Αρμός, Αθήνα 2020)˙ Αναλογικές Ταυτότητες: Πατερικές Πηγές Επανερμηνείας του Ελληνο-δυτικού Εαυτού (Εν Πλω, Αθήνα 2020)˙ Αφανής Αρμονία: Μεταφυσική Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (Αρμός, Αθήνα 2021)˙ Ο Τεχνοπίθηκος και η αλήθεια:  Ερμηνευτική της Θρησκείας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αρμός, Αθήνα 2024)˙ Μαξίμου του Ομολογητού, Τα 400 κεφάλαια περί Αγάπης, Εισαγωγή στη θεολογία του αγ. Μαξίμου και σχόλια (Ι. Μ. Βατοπαιδίου 2024).
Στα αγγλικά: Analogical Identities: the Creation of the Christian Self, τόμ. Α΄: Beyond Spirituality and Mysticism in the Patristic Era, (Brepols 2019), τόμ. Β΄: Intermeaningfulness: Self-catholicization, Meta-narcissism, and Christian Theology (Brepols 2024).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τον σχολαστικισμό στον “βελούδινο ολοκληρωτισμό”: Η “κλειστή ιστορία” της Δύσεως κατά τον π.Νικόλαο Λουδοβίκο

π. Νικόλαος Λουδοβίκος: «Ο τέχνο-πίθηκος και η αλήθεια: Το ερώτημα για έναν νέο ανθρωπισμό»

Ἡ βυζαντινή καί ἡ εὐρωπαϊκή ἔννοια τοῦ ἑαυτοῦ σέ διάλογο

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *