Κύκλος τριών διαλέξεων με θέμα: «Η κριτική της πολιτικής σκέψης της νεοτερικότητας υπό την προοπτική της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας»

Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας διοργανώνει τρεις διαλέξεις του Διδάκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας, Σωτήρη Αμάραντου, με θέμα: «Η κριτική της πολιτικής σκέψης της νεοτερικότητας υπό την προοπτική της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν μέσω ΖΟΟΜ και η συμμετοχή ανέρχεται στα 20 ευρώ (στα 10 ευρώ για φοιτητές και ανέργους).

Στο διάλογο που ακολουθεί θα συμμετέχει και ο Γιώργος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.

IBAN: GR1901721410005141101696511

Δικαιούχος: Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας (Τράπεζα Πειραιώς)

(Τα δίδακτρα καταβάλλονται έως τις 6/5)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη 7/5, Τετάρτη 14/5 και Τετάρτη 28/5 (19:00-21:00)

Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, συμπληρώστε την φόρμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://cosmosysteme.com/dialekseis-me-thema-kritiki-tis-politikis-skepsis/

Περί της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας

Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας συστάθηκε από ομάδα πολιτών το 2019 ως θεσμός με σκοπό τη συστηματική μελέτη και διάδοση της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας ως συνολικής ερμηνευτικής, μεθοδολογικής και αναλυτικής επιστημονικής πρότασης.

Αντιδιαστέλλεται απολύτως από την αρχή της ενιαίας σκέψης, όπως υποστασιοποιείται και διακινείται από τη νεοτερικότητα και την επιστημονικοφανή διανόηση που αναλώνεται εξαντλούμενη σε περιγραφικές διαπιστώσεις των κοινωνικοπολιτικών φαινομένων. Αποκαθαίρει τις έννοιες (ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία, αντιπροσώπευση, μοναρχία κ.ά.) από τις ασύγγνωστες ιδεολογικές στρεβλώσεις στις οποίες έχουν συστηματικά υποβληθεί, απογυμνώνοντας την αυτοπροβολή της νεοτερικότητας ως καθολικού και διαχρονικού προτύπου αναφοράς, μη υποκείμενου σε συγκριτική δοκιμασία, μη εξελίξιμου ως προς τον βαθμό τελείωσης, επομένως μη αμφισβητήσιμου.

Ανασυγκροτεί τις έννοιες, τους θεσμούς και την κοσμοϊστορία στο σύνολό της με όρους κοσμοσυστήματος και γνώμονα την καταστατική αρχή της ελευθερίας, την οποία αφενός διακρίνει στο τρισυπόστατο της ατομικής, κοινωνικής/οικονομικής και πολιτικής διάστασης, αφετέρου θέτει ως κρίσιμο, θεμελιώδες μέτρο διάκρισης των κοινωνιών, ώστε να απορρέουν τα τυπολογικά αντίστοιχα κοσμοσυστήματα, το δεσποτικό και το ανθρωποκεντρικό, με τις επιμέρους εσωτερικές μορφολογικές διαφοροποιήσεις. Διαμορφώνει ένα καθολικό ανθρωποκεντρικό γνωσιολογικό παράδειγμα ανατρέχοντας στο μοναδικό εξ επόψεως ολοκλήρωσης ιστορικό παράδειγμα του ελληνικού κόσμου.

Συγκροτεί μια επιστημονικά ολοκληρωμένη μέθοδο σύλληψης, ανάλυσης και ερμηνείας του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι, όχι μόνο ιστορικά, αλλά και προοπτικά, βασιζόμενη σε ενδελεχή έρευνα, αποδελτίωση και παράθεση πλήθους πρωτογενών ιστορικών πηγών. Παράλληλα, εισάγει και θεμελιώνει τα μεθοδολογικά εργαλεία με τα οποία καθίσταται εφικτή η κατ’ αναλογία αντιπαραβολή και συγκριτική αποτίμηση των κοινωνικών φαινομένων όπως παρουσιάζονται στη βιολογία της κοινωνικής εξέλιξης. Η κοσμοσυστημική γνωσιολογία παραδίδει ως παρακαταθήκη στο παρόν και στο μέλλον της ανθρωπότητας μια καθολική επιστήμη αποκαθαρμένη από το βαρύ ιδεολογικό φορτίο της νεοτερικότητας, βασισμένη στους θεμέλιους άξονες της γνώσης: την εννοιολογία των φαινομένων, την τυπολογία τους, την εξελικτική βιολογία του κοινωνικού ανθρώπου και την αναλογική μέθοδο που αξιολογεί την εποχή μας στη φάση από την οποία διέρχεται και ειδικότερα στο στάδιο της μετάβασης στο οποίο έχει ήδη εισέλθει ο κόσμος της.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *