ΒΙΝΤΕΟ – Κοτζά Αναστάς: Ο Κολοκοτρώνης του Πόντου

Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν οπλαρχηγός αντάρτικων σωμάτων του δυτικού Πόντου, και έμεινε γνωστός κυρίως με το παρωνύμιο Κοτζά Αναστάς.

Γεννήθηκε στο χωριό Εντίκ Πινάρ της Έρπαας, το 1896. Ήταν υψηλόσωμος και με φωνή βροντερή. Ο παππούς του, παπα-Κυριάκος, ήταν ιερέας γνωστός στην περιοχή και έξαρχος του μητροπολίτη Αμάσειας.

Ο Κοτζά Αναστάς ανέβηκε στο βουνό, στο Τόπσαμ (= συγκεντρωμένα πεύκα) σε ηλικία 19 ετών. Αρχηγός των ανταρτών του Τόπσαμ ήταν τότε (1915) ο καπετάν Γιακόφ.

Δείτε όλα όσα έκανε αυτή η μεγάλη προσωπικότητα του αντάρτικου του Πόντου μας στο βίντεο από το κανάλι Πρακτική Σκέψη:

, , , ,

2 thoughts on “ΒΙΝΤΕΟ – Κοτζά Αναστάς: Ο Κολοκοτρώνης του Πόντου

  1. Ο Κοτζα Αναστας δεν σκοτωθηκε σε μαχη οπως λεει εδω το βιντεο αλλα πιστεψε στην δηθεν αμνηστεια που προτειναν οι Τουρκοι και μην ακουγοντας την πρωτη ξαδελφη του που τον παρακαλουσε να μην πιστεψει τους Τουρκους και να μην παραδοθει δυστυχως νομιζοντας οτι η αμνηστεια στηριζεται και απο τις ξενες δυναμεις παραδοθηκε και οι Τουρκοι πατοντας τους ορους της αμνηστειας τον σκοτωσαν , ετσι εγινε!!!

  2. Ο Κοτζα Αναστας δεν σκοτωθηκε στην μαχη οπως λεει το βιντεο αλλα πιστεψε την αμνηστεια που προσεφεραν οι Τουρκοι και οταν παραδοθηκε δεν κρατησαν τον λογο τους και τον σκοτωσαν!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *