Σκοπιανοί και Βούλγαροι αποφάσισαν για κοινό εορτασμό ιστορικών προσώπων


Θα τιμηθούν από κοινού, ο τσάρος Σαμουήλ, ο Άγιος Ναούμ και ο Άγιος Κλήμης. Αυτό αποφασίστηκε στην κοινή επιτροπή ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που έληξε χθες το βράδυ στα Σκόπια, σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα.

«Μετά από μακρές συζητήσεις, η κοινή επιτροπή συμφώνησε να συστήσει στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κοινή γιορτή του Αγίου Κλήμεντος, του Αγίου Ναούμ και του τσάρου Σαμουήλ, ως γέφυρα για την οικοδόμηση αμοιβαίων φιλικών σχέσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας», αναφέρει η δήλωση του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γιορτάζονται  από κοινού μερικά ιστορικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, ενώ η συζήτηση για τα εγχειρίδια της ιστορίας αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση της κοινής επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Επιτροπή αυτή έχει δύο προτεραιότητες- μία από αυτές είναι η κοινή γιορτή ορισμένων ιστορικών προσώπων και γεγονότων, με έμφαση σε ιστορικά δεδομένα και γεγονότα που αποτελούν πηγή ιστοριογραφίας- πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ τους», είπε ο ιστορικός και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Πέταρ Τοντόροφ, σύμφωνα με την τηλεόραση ‘Νόβα’.

echedoros-a.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *