Ανακαλύφθηκε υπόσκαφη εκκλησία στην Αργυρούπολη του Πόντου (βίντεο)

Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη με ελληνικό και χριστιανικό ενδιαφέρον βρέθηκαν εργάτες σε λατομείο της περιοχής Ικίσου της Αργυρούπολης (Γκιουμούσχανε) του Πόντου. Κυριολεκτικά κατά τύχη και σε μια περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν «το μοναστήρι του βουνού», εντόπισαν έναν υπόσκαφο χριστιανικό ναό που χρονολογείται στον 10ο αιώνα!

Αν και ο ναός έχει συληθεί και οι λαθρανασκαφείς έχουν προκαλέσει καταστροφές, έχουν διασωθεί τοιχογραφίες και επιγραφές στα ελληνικά.

Του θέματος έχει επιληφθεί η αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος ΤΕΜΑ Γιουσούφ Οράλ, τόνισε τη σημασία του ναού και την άμεση ανάγκη να ασχοληθούν με αυτό οι ειδικοί, για να καταστεί δυνατή η τουριστική του εκμετάλλευση.

Το Ικίσου είναι ένα από τα χωριά της Μούζενας που είχε 10 χωριά και απέχει περίπου 10 χλμ. από την Αργυρούπολη. Το χωριό όπου ανακαλύφθηκε η εκκλησία λεγόταν Χάραβα ή Χάβαρα Κινέη και εκεί ζούσαν 18 ελληνικές και τρεις τουρκικές οικογένειες. Οι κάτοικοι είχαν χτίσει τρεις εκκλησίες και ένα σχολείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ (πηγή Huriyet)

ΠΟΝΤΟΣ NEWS

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *