Στη μνήμη του Σπύρου Βρυώνη

Στις 11 Μαρτίου 2019 κοιμήθηκε ο μεγαλύτερος Έλληνας ιστορικός του 20ού αιώνα, ο Σπύρος Βρυώνης.

Με τον κολοσσό αυτό της ιστορικής επιστήμης μας χώριζαν δύο τουλάχιστον γενιές ιστορικών, αλλά τον συγκαταλέγω ανάμεσα στους εμμέσους αλλά πλέον ουσιαστικούς δασκάλους μου. Τελευταία, μάλιστα, είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να συνδημοσιευθούν στον συλλογικό τόμο «Έθνος και Ταυτότητα» ένα δικό μου και ένα δικό του άρθρο. Το άρθρο του Βρυώνη, καίριας σημασίας όπως πάντα, πραγματεύεται το ζήτημα της κοινωνικής ιστορίας και ξεμπροστιάζει την συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ως θεραπαινίδων απάνθρωπων συμφερόντων.

Όπως, ακριβώς, παλαιότερα με το βιβλίο του «Ἡ Κλειώ συναντά τον Γκρίζο Λύκο» είχε καταδείξει με ονόματα και συγκεκριμένα εμβάσματα πληρωμών, ότι το σύνολο των οθωμανολόγων της εποχής χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από την Τουρκία. Αυτά τα δύο του δημοσιεύματα, θα μου επιτρέψετε να τα θεωρήσω περισσότερο σημαντικά από τα ανυπέρβλητα έργα του (π.χ. για τον εξισλαμισμό της Μ. Ασίας 11ος-15ος αι. ή τον μηχανισμό της καταστροφής για τα γεγονότα του 1955 στην Πόλη).

Για έναν και μόνον λόγο: επειδή με αυτά ο Βρυώνης τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της λογικής του ξεπουλήματος της ιστορικής γραφίδας σε όποιον δίνει τα περισσότερα και έδειξε το ήθος και το σθένος του πνευματικού ανθρώπου που δεν υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος μπροστά στην αλήθεια.

Αιωνία του η μνήμη!

Χαράλαμπος Μηνάογλου
ΣΧΙΣΜΗ

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *