Και οι Τούρκοι «αδειάζουν» τους Βρετανούς: «Ο Έλγιν έκλεψε τα μάρμαρα – Δεν είχε άδεια»

Στην αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει το φιρμάνι του σουλτάνου, που επικαλούνται οι Βρετανοί για να κρατούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προχώρησαν δύο Τούρκοι επιστήμονες, ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη διεκδίκηση των γλυπτών.

Σύμφωνα με την Hurriyet η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκάν του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν και ο Ορχάν Σακίν, ειδικός στα οθωμανικά αρχεία μετά από έρευνα διεπίστωσαν ότι είναι ανύπαρκτο το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’, που επικαλέστηκε ο 7ος κόμης του Έλγιν – πρεσβευτής της χώρας του στην Υψηλή Πύλη στις αρχές του 1800- για να λεηλατήσει τα Γλυπτά.

Λένε δε ότι αυτό που έχει σήμερα στη διάθεσή του το Βρετανικό Μουσείο είναι μια μεταγενέστερη μετάφραση στα Ιταλικά, μιας επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά Σεγίντ Αμπντουλάχ, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και αντικαθιστούσε τον Μεγάλο Βεζίρη Γιουσούφ Γιζά Πασά, και η οποία έδινε την άδεια στον Βρετανό αριστοκράτη να φτιάξει εκμαγεία από τα γλυπτά, αλλά όχι να τα καταστρέψει.

Ο Έλγιν φέρεται να δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους που τον άφησαν να αρπάξει ό,τι μπορούσε.

«Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενό τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό», είπε ο Σακίν, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των Βρετανών ότι η επιστολή αποτελούσε άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων.« Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι….Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη».

iefimerida.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *