Κι όμως, οι αρχαίοι είχαν τα… ταχυφαγεία τους! Στο φως ”fast food” αρχαίας πόλης

Eνα θερμοπωλείο, το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας, μαζί με την άριστα διατηρημένη τοιχογραφία του, έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Τα περίπου 150 θερμοπωλεία ήταν διάσπαρτα στην πόλη και οι πελάτες τους ήταν κυρίως οι φτωχότεροι πολίτες της Πομπηίας οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους.

Το τυπικό μενού ενός θερμοπωλείου περιελάμβανε ψωμί με αλατισμένο ψάρι, τυρί, φακές και κρασί.

Το θερμοπώλειο αποκαλύφθηκε στον ανοιχτό χώρο, που λειτουργεί ως σταυροδρόμι μεταξύ του Vicolo delle Nozze d?Argento και του Vicolo dei Balconi, το οποίο έχει αποκαλυφθεί πλήρως.
Το εμπορικό κατάστημα έχει μερικώς ανασκαφεί, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα ανασκαφικά μέτωπα που υπόκεινται στην παρέμβαση σταθεροποίησης του έργου Great Pompeii Project, το οποίο επικεντρώνεται σε μία περίμετρο πάνω από 3 χιλιόμετρα μη ανασκαμμένης περιοχής.

Από τη μια πλευρά του θερμοπωλείου, η διακόσμηση του πάγκου περιλαμβάνει την απεικόνιση μιας όμορφης Νηρηίδας πάνω σε άλογο σε θαλάσσιο περιβάλλον και από την άλλη πλευρά υπάρχει πιθανότατα το εμπορικό σήμα της επιχείρησης. Η ανακάλυψη των αμφορέων, που βρισκόταν μπροστά από τον πάγκο, αντανακλούσε ακριβώς τον εμπορικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Ακόμη και αν τέτοιες κατασκευές αυτές είναι γνωστές στην Πομπηία, η ανακάλυψη κι άλλων μαζί με αντικείμενα που συμβαδίζουν με την εμπορική και επομένως καθημερινή ζωή, συνεχίζουν να μεταδίδουν ισχυρά συναισθήματα που μας μεταφέρουν σε αυτές τις τραγικές στιγμές της έκρηξης, η οποία παρόλα αυτά μας άφησε μοναδικές ιδέες για τον ρωμαϊκό πολιτισμό», δήλωσε ο αρχαιολόγος Alfonsina Russo.

Δεκάδες θερμοπωλεία έχουν βρεθεί σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο. Η Περιοχή 5 (Regio V) που βρέθηκε το συγκεκριμένο θερμοπωλείο, δεν έχει ανοίξει ακόμα για το κοινό. Στην Περιοχή 5 πραγματοποιούνται οι πιο εντατικές ανασκαφές από τη δεκαετία του 1960.

Η πόλη εντοπίστηκε τον 16ο αιώνα και οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1748. Σήμερα αποτελεί ένα από τους αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

cityportal.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *