ΒΙΝΤΕΟ – Φέργκιουσον 1770: Το πρωτοποριακό οπισθογεμές πολεμικό τυφέκιο

Ο σκωτικής καταγωγής ταγματάρχης του Βρετανικού Στρατού Πάτρικ Φέργκιουσον ήταν παρών στη μάχη του Μπράντιγουαϊν, οδηγώντας τον επίλεκτο λόχο ακροβολιστών της δύναμης του Γερμανού ταξιάρχου Κνύπχαουζεν στη μάχη του Μπράνιγουαϊν το 1777.

Ο λόχος αυτός ήταν επίλεκτος όχι μόνο γιατί οι άνδρες του ήταν καλά εκπαιδευμένοι, αλλά γιατί ήταν οπλισμένοι με το πρώτο οπισθογεμές τυφέκιο της ιστορίας, το οποίο είχε επινοήσει ο ίδιος ο Φέργκιουσον.

Το τυφέκιο αυτό βασίστηκε στον μηχανισμό που είχε εφεύρει ο Γάλλος Ιζάκ ντε λα Σομέτ, το 1720, τον οποίο βελτίωσε το Φέργκιουσον. Δυστυχώς το όπλο που επινόησε ήταν πολύ ακριβό (κόστιζε τέσσερις φορές περισσότερο από ένα μουσκέτο Brown Bess) και δύσκολο στην κατασκευή και έτσι μόνο 200 τεμάχια παρήχθησαν τα οποία και δόθηκαν στον επίλεκτο λόχο ακροβολιστών, για να τα δοκιμάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα εργαστήρια οπλοποιών κατάφεραν, εργαζόμενα παράλληλα, να κατασκευάσουν, σε διάστημα 6 μηνών, μόλις 100 τυφέκια.

Το τυφέκιο είχε βάρος 3,5 κιλά και διαμέτρημα 0,615 in (16,51mm). Μπορούσε να βάλει 7 βολές ανά λεπτό με τη βολίδα να έχει διαμέτρημα 15,56mm. Στα χέρια ενός έμπειρου στρατιώτη όμως μπορούσε να βάλει έως και 10. Διέθετε βιδωτό κλείστρο και κλισιοσκόπιο για βολές έως τις 300 γιάρδες (περίπου 275 μ.) .

Το όπλο μπορούσε να εκτελέσει ταχεία βολή, αλλά ο μηχανισμός του βιδωτού του κλείστρου, χρειαζόταν συχνά λίπανση, αλλιώς αχρηστευόταν από τα υπολείμματα της πυρίτιδας. Ένα τυφέκιο του τύπου που κατασκευάστηκε, στις μέρες μας, με τις οδηγίες που άφησε ο Φέργκιουσον, έβαλλε, σε δοκιμές, 60 συνεχόμενες βολές, σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειαστεί λίπανση, ή να πάθει εμπλοκή.

Ο ίδιος ο Φέργκιουσον τραυματίστηκε στη μάχη του Μπράντιγουαϊν. Μετά την αποθεραπεία του εκτέλεσε πλήθος «καταδρομικών» αποστολών, αποκτώντας επαφές με τους πιστούς στο στέμμα αποίκους, τους οποίους οργάνωσε κατά των επαναστατών. Αργότερα τοποθετήθηκε στο 71ο ΣΠ. Σκοτώθηκε πολεμώντας, το 1780.

Μερικά όπλα που έπεσαν στα χέρια των Αμερικανών και χρησιμοποιήθηκαν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

history-point.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *