Γεώργιος & Σίμων Σίνας: Δύο άγνωστοι μεγάλοι ευεργέτες της Ελλάδος

Ο Γεώργιος Σίνας

Ο Γεώργιος Σίνας γεννήθηκε στην Νύσσα το 1783 από Ηπειρώτες γονείς. Λόγω του θανάτου της μητέρας του ανατράφηκε στις Σέρρες και αργότερα ανδρώθηκε κοντά στον πατέρα του στη Βιέννη, ο οποίος και τον εισήγαγε στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση στην οποία βρισκόταν η Αυστρία λόγω των Ναπολεόντειων Πολέμων, αγόρασε κτήματα τεράστιας έκτασης και εξασφάλισε την εισαγωγή βαμβακιού στην Αυστρία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σχημάτισε έτσι κολοσσιαία περιουσία.

Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε για την ανόρθωση της Αυστριακής οικονομίας και συνετέλεσε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Βοήθησε επίσης για την ίδρυσης πολλών ταμιευτηρίων, πυρασφαλιστικών εταιρειών και του Πολυτεχνείου της Βιέννης στο οποίο παραχώρησε πολλά από τα κτήματά του.

Το 1823 εκλέχθηκε πρόεδρος των «Εμπόρων της Βιέννης» αξίωμα που κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Υπήρξε πρωτοπόρος της δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου στη νότια Αυστρία και το 1855 διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας των Αυστριακών Σιδηροδρόμων.

Οργάνωσε επίσης το δίκτυο ατμοπλοΐας στον Δούναβη. Στον Γεώργιο Σίνα οφείλεται η εισαγωγή της καπνοκαλλιέργειας στην Αυστρία, η κατασκευή της πρώτης κρεμαστής γέφυρας μεταξύ Βούδας και Πέστης και άλλα μεγάλα έργα. Για τις υπηρεσίες του προς την Αυστρία τιμήθηκε με τον τίτλο του Βαρόνου.

Η ηθική και οικονομική υποστήριξη του Σίνα προς την Ελλάδα υπήρξε μεγάλη. Από το 1834 διετέλεσε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστρία. Επανειλημμένα ενίσχυσε οικονομικά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που διεύθυνε ο φίλος του Γεώργιος Σταύρου. Κάλυψε ένα μέρος των εξόδων για την οικοδόμησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο αργότερα εξόπλισε πλήρως με επιστημονικά όργανα.

Διέθεσε τεράστια ποσά για την ενίσχυση διαφόρων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ελληνικών ιδρυμάτων. Ο βασιλιάς Όθωνας τίμησε τον Γεώργιο Σίνα για τις υπηρεσίες του με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γεώργιος Σίνας πέθανε το 1856 στην Βιέννη.


Σίμων Γ. Σίνας

Ο Σίμων Σίνας ήταν γιος του Γεώργιου Σίνα, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1810. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Διαδέχτηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις του και διακρίθηκε ως κορυφαίος οικονομικός παράγοντας και δημιουργός μεγάλων βιομηχανικών και γεωργικών επιχειρήσεων. Αναδείχτηκε σε μέλος του ιδιαίτερου συμβουλίου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας, ισόβιο μέλος της Αυστριακής Βουλής των Ομοτίμων και μέλος της Βουλής των Μεγιστάνων της Ουγγαρίας. Το 1856 διορίστηκε γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Βιέννη και κατά το 1858 πρεσβευτής της Ελλάδας στην Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο. Από το 1856 ο Σίμων Σίνας άρχισε τις μεγάλες δωρεές προς την Ελλάδα αλλά και την Αυστροουγγαρία.

Προσέφερε μεγάλα ποσά στην Εμπορική Σχολή της Βιέννης, στην Ελληνική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας της Βιέννης για την ανέγερση του ομώνυμου Ναού, στην Εταιρεία Φίλων της Μουσικής κ.α. Στην Ελλάδα πρόσφερε σημαντικά ποσά για το Αμάλειο Ορφανοτροφείο, για το Οφθαλμιατρείο, για την αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, για την ανακαίνιση του Αστεροσκοπείου, για την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Προσέφερε υποτροφίες σε νέους Έλληνες για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και συνέδραμε τον Κωνσταντίνο Σάθα να συγκεντρώσει ανέκδοτα ελληνικά χειρόγραφα, έναν αληθινό θησαυρό. Η μεγαλύτερη δωρεά του όμως ήταν η οικοδόμηση του Μεγάρου της Ακαδημίας η οποία θεμελιώθηκε το 1859 και αποπερατώθηκε το 1875. Ο Σίμων Σίνας πέθανε το 1876 στην Βιέννη.


Ιφιγένεια Σίνα

(1815 – 1884)

Η Ιφιγένεια Σίνα γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1815 και ήταν σύζυγος του Σίμων Σίνα. Παντρεύτηκαν το 1835. Η Ιφιγένεια Σίνα μετά τον θάνατό του συζύγου της συνέχισε το έργο του. Ενίσχυσε με μεγάλα χρηματικά ποσά το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και άλλα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ελλάδας, συνέχισε να ενισχύει το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μεγάλη προσφορά της υπήρξε η οικονομική ενίσχυση για την για την φιλοτέχνηση του γλυπτού διάκοσμου του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Βιέννη το 1884.

ipirotikos.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *