Νάφεκς 1388: Οι Ελβετοί φρουροί αποκρούουν 10πλάσιους εισβολείς

Η μάχη του Νάφελς. Οι Ελβετοί έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα 10 προς 1, πραγματοποιούν επίθεση και κερδίζουν τη μάχη!

Η μάχη διεξήχθη στις 9 Απριλίου 1388 μεταξύ του ελβετικού καντονιού του Γκλάρους με τους συμμάχους του από την Παλαιά Ελβετική Συνομοσπονδία και των Αψβούργων .

Τη νύχτα της 21ης-22ας Φεβρουαρίου 1388, ένας αυστριακό σώμα επιτέθηκε στο χωριό Βέεσεν και απώθησε τις ελβετικές δυνάμεις. Στις αρχές Απριλίου, δύο αυστριακές στρατιές προχώρησαν να αποκόψουν το καντόνι του Γκλάρους από την υπόλοιπη Συνομοσπονδία. Ο κύριος στρατός, με περίπου 5.000 άνδρες, πορεύθηκε προς το Νάφελς υπό τη διοίκηση του Γκραφ Ντόνατ φον Τόγκενμπουργκ και του ιππότη Πήτερ φον Θόρμπεργκ . Ένα δεύτερο τμήμα, με περίπου 1.500 άνδρες υπό τη διεύθυνση του Γκραφ Χανς φον Βέρντενμπεργκ, διέσχισε το πέρασμα του Κερένζερμπεργκ .

Στις 9 Απριλίου 1388 ο κύριος στρατός, επιτέθηκε και κατέλαβε τις οχυρώσεις πέρα ​​από την κοιλάδα Λέτζι γύρω από το Νάφελς. Η φρουρά,δυνάμεως περίπου 400 ανδρών του Γκλάρους και των καντονιών Σουΐζ και Ούρι, αντέταξε άμυνα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί στους λόφους. Καθώς αποσύρθηκαν, οι Αυστριακοί εξαπλώθηκαν για να λεηλατήσουν τα χωριά και τα αγροκτήματα.

Τότε οι Ελβετοί εκμεταλλευόμενοι την ομίχλη, το πυκνό χιόνι που έπεφτε και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι είχαν χαλαρώσει τις άμυνές τους επιτέθηκαν με μανία πάνω τους. Περίπου 500-600 Ελβετοί κατέκοπταν τους 9πλάσιους αντιπάλους που είχαν κυριευτεί από πανικό. Οι αποδιοργανωμένοι Αυστριακοί πανικοβλημένοι, κατέφυγαν στο Βέεσεν, αλλά μια κατάρρευση της γέφυρας πάνω από το Βέεσερ Λίνθ καταπόντισε μεγάλο μέρος του στρατού τους στο ποτάμι ,αλλά και στον παρακείμενο βάλτο, το οποίο και πνίγηκε.

Η καταστροφή του κύριου όγκου, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε τον στρατό των 1.500 ανδρών του Βέρντενμπεργκ ο οποίος με τη σειρά του υποχώρησε στο χωριό Μπεγκλίνγκεν. 

Ο ηρωικός στρατός της Συνομοσπονδίας είχε περίπου 54-55 άνδρες νεκρούς, οι οποίοι θάφτηκαν στην ενοριακή εκκλησία του Μολλις. Οι απώλειες των Αψβούργων κυμαίνονται μεταξύ πολλών εκατοντάδων νεκρών και 1.700.

ΕΠΑΛΞΗ

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *