Η γέννηση του βασιλέως Σολομώντα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Ο βασιλιάς Σολομώντας αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ έχει μείνει ξακουστός για τη σοφία του. Ήταν ο γιος του βασιλιά Δαβίδ και συγγραφέας μερικών εκ των ποιητικών-διδακτικών βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης: Παροιμίαι, Άσμα Ασμάτων, Σοφία Σολομώντος, Σοφίας Σειράχ. Υπήρξε ο πέμπτος βασιλιάς του Ισραήλ και γεννήθηκε το 972 π.Χ.

Γνωρίζουμε όμως πληροφορίες για τη γέννηση και την απόκτηση της σοφίας του;

Αρκεί να ανατρέξουμε στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, Βασιλειών Α, Β, Γ ώστε να αντλήσουμε πληροφορίες για το Δαβίδ και τη γέννηση του Σολομώντα.

Ο βασιλιάς Δαβίδ ερωτεύτηκε παράφορα τη  Βηρσαβεέ, σύζυγο του Ουρία του Χετταίου. Αφού κοιμήθηκε μαζί της και πληροφορήθηκε πως κυοφορεί το παιδί του, έβαλε εσκεμμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης τον Ουρία, ώστε να σκοτωθεί ευκολότερα. Όταν εκείνος βρήκε το θάνατο, πήρε τη  Βηρσαβεέ στο σπίτι του.

Όμως, ο Θεός έλεγξε το Δαβίδ, στέλνοντας προς εκείνον το Νάθαν τον προφήτη ο οποίος τον κατέκρινε  για τα παραπτώματά του. Ο Δαβίδ μετανόησε σκάβοντας λάκκο και μπαίνοντας ολόκληρος μέσα, ενώ ο Νάθαν τον ενημέρωσε πως ο Θεός τον συγχώρησε αλλά το παιδί που κυοφορεί η  Βηρσαβεέ θα γεννηθεί νεκρό.

Όταν οι υπηρέτες του Δαβίδ τον έβλεπαν να θρηνεί, σχολίαζαν αρνητικά μεταξύ τους, κάνοντας τον ίδιο να τους απαντήσει με τα εξής λόγια: Εκείνο δε θα έρθει πίσω σε εμένα, εγώ όμως θα πάω κάποια στιγμή κοντά σε αυτό’’.

Η  Βηρσαβεέ κυοφόρησε ξανά παιδί στο οποίο δόθηκε το όνομα Σολομώντας και όπως μας αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, <<ο Θεός τον αγάπησε>>.

Ο Θεός εμφανίστηκε μία μέρα στον ύπνο του Σολομώντα και τον ρώτησε τι δώρο θα ήθελε να του κάνει. Εκείνος απάντησε πως θα ήθελε να του χαρίσει σοφία, εκείνος του απάντησε πως θα την έχει αφού δε ζήτησε ούτε πλούτη, ούτε τη ζωή των εχθρών του.

Η σοφία του Σολομώντα έμεινα παροιμιώδη, με γνωστότερο γεγονός την επίσκεψη της βασίλισσας του Σαβά, όπως και τη σωστή κρίση του στην πασίγνωστη ιστορία με τις δύο γυναίκες που διεκδικούσαν το ίδιο μωρό.

Η Παλαιά Διαθήκη μας αναφέρει πως προς το τέλος της ζωής του  ο Σολομώντας απέκτησε σχέσεις με πολλές γυναίκες (χίλιες συγκεκριμένα), ακόμα και εχθρικών χωρών, κάνοντας τον ίδιο το Θεό να σηκώσει αντιπάλους εναντίον του.

Ο Σολομώντας πεθαίνει το 932 π.Χ και αφήνει πίσω του το γιο του, τον Ροβοάμ.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *