Έκθεση στην Ιταλία για τη μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων, Ετρούσκων & Καρχηδονίων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Isidoro Falchi της Βετουλωνίας στην Ιταλία.

Στην πόλη που έχει σήμερα το όνομα της αρχαίας ετρουσκικής πόλης ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μια έκθεση με θέμα τη μεγάλη ναυμαχία της Αλαλίας, όπου συγκρούστηκαν οι 3 τότε μεγάλες δυνάμεις της Μεσογείου: Έλληνες, Ετρούσκοι και Καρχηδόνιοι.

Η μεγάλη σύγκρουση ξέσπασε το 540-535 π.Χ. και αφορμή στάθηκε μια αποικία που ίδρυσαν οι πρόσφυγες Φωκαείς στη ζώνη της επιρροής των Ετρούσκων. Ο λόγος για την Αλαλία, μια πόλη που ιδρύθηκε στην ανατολική ακτή της Κορσικής, ένα σημαντικό σημείο που αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό για το εμπόριο με τη Μασσαλία, μια άλλη αποικία των Φωκαέων.

Στον παρακάτω χάρτη θα δείτε τις ζώνες επιρροής της κάθε δύναμης στην Τυρρηνική Θάλασσα (με κόκκινο η ετρουσκική ζώνη, με μπλε η ελληνική και με πράσινο η καρχηδονιακή):

Για περισσότερες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τη ναυμαχία της Αλαλίας μπορείτε να δείτε σχετικό μας άρθρο: πατήστε ΕΔΩ για περισσότερα.

Η έκθεση στην Βετουλωνία, περιλαμβάνει κατασκευές με σκηνές από τη μεγάλη μάχη, σχετικά βίντεο και πάνω από 150 εκθέματα σημαντικής αρχαιολογικής, επιστημονικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν κατασκευαστεί ολόκληρα πλοία για να καταλάβει ο επισκέπτης τί είδους πλοία συμμετείχαν στον πόλεμο.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση, την εξέλιξή της αλλά και τις συνέπειές της. Τα εκθέματα έχουν έρθει από δεκάδες άλλα μουσεία, κυρίως της Ιταλίας.

Οι αμφορείς, τα όπλα, τα ιερά αντικείμενα και τα άλλα εκθέματα γίνονται πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που ξεδιπλώνεται σαν ένα σενάριο που εξελίσσεται στη Μεσόγειο κατά την αρχαϊκή περίοδο, την εποχή που προηγείται και ακολουθεί τη ναυμαχία που σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο θα τελειώσει χωρίς πραγματικό νικητή.

Στο τέλος του κύκλου αυτού ο χάρτης ελέγχου της Μεσογείου έχει ως εξής: την Κορσική την ελέγχουν οι Ετρούσκοι, τη Σαρδηνία οι Φοίνικες της Καρχηδόνας και της Σικελίας ενώ οι Έλληνες ελέγχουν τη Νότια Ιταλία και το μεγαλύτερο κομμάτι της Σικελίας (βλ. παραπάνω χάρτη).

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι απούσα σε άλλο ένα πολιτιστικό γεγονός το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Το μουσείο δέχεται επισκέπτες κάθε μέρα, εκτός από τη Δευτέρα, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Όποιος έχει τη δυνατότητα να πάει θα έχει την ευκαιρία να ζήσει κάτι το ανεπανάληπτο.

, , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Έκθεση στην Ιταλία για τη μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων, Ετρούσκων & Καρχηδονίων

    1. Πόλη της Ιταλίας, κάποτε μια από τις μεγαλύτερες των Ετρούσκων. Σήμερα ανήκει στην επαρχία Γκροσσέτο στην Τοσκάνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *