Προσφυγικό και πειρατικές πιρουέτες: Μια διαφορετική προσέγγιση για την περίπτωση της Καρόλα Ρακέτε

Του Κώστα Κουτσουρέλη,

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εναπομείναντες επιβάτες στο Sea-Watch 3 δεν ανήκουν στις «κατηγορίες των πιο ευάλωτων προσώπων», στα οποία – ανάμεσα τους και έγκυες γυναίκες – είχε ήδη επιτραπεί η αποβίβαση από τις ιταλικές αρχές.Οι άνθρωποι είναι ευσυγκίνητοι. Τόσο που να τους σέρνουν από τη μύτη οι επαγγελματίες χειραγωγοί.

Η Καρόλα Ρακέτε, που βλέπω σήμερα να την επευφημεί το μισό fb, είναι, αλίμονο, τέτοια. Δεν το λέω εγώ. Το λέει, ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο η οργάνωσή της προσέφυγε σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εντελώς ανεύθυνη δράση της.Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου λοιπόν, «δεν συντρέχουν εξαιρετικά σοβαροί και επείγοντες λόγοι» για να υποχρεωθεί η Ιταλία να υποδεχθεί τους παράνομους μετανάστες.

Η Ρώμη ήδη επέτρεψε να αποβιβαστούν οι πιο ευάλωτοι από τους επιβαίνοντες, 12 από τους συνολικά 53, ανάμεσά τους οι έγκυες γυναίκες, και οι εναπομείναντες στο Sea-Watch 3 δεν ανήκουν στις «κατηγορίες των πιο ευάλωτων προσώπων», πάντα κατά το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ. Αντριάνο Σόφρι-Ρομπέρτο Σαβιάνο κατά Ματέο Σαλβίνι 29.6.2019 Αντριάνο Σόφρι-Ρομπέρτο Σαβιάνο κατά Ματέο Σαλβίνι.Άραγε πόσοι από τους «αλληλέγγυους» σήμερα γνωρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου; Και πόσοι θα μπορούσαν να τη γνωρίζουν, δεδομένου ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, που απεχθάντονται τον Σαλβίνι, την έθαψαν τις πρηγούμενες μέρες;

Η «κρίση» του Sea-Watch 3 που κατέληξε στις χθεσινές πειρατικές πιρουέττες της πλοιάρχου Ρακέτε και εξόργισε όλη την Ιταλία (όχι μόνο τους οπαδούς του Σαλβίνι, η γυναίκα εμβόλισε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, για «πράξη ανεπίτρεπτης βίας» μίλησε ο Ιταλός εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο που διέταξε τη σύλληψή της), η «κρίση» λοιπόν είναι κατασκευασμένη, σκηνοθετημένη ακριβώς για να κινητοποιήσει τους ευαίσθητους αλλά αφελείς Ευρωπαίους.

Ούτε αυτό θα τα μάθετε από τα ΜΜΕ: Η πολιτική των αυστηρών ελέγχων στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των πνιγμών, από 5.096 το (μοιραίο) 2015 σε λιγότερους από 550 φέτος. Και φυσικά αυτό δεν αρέσει καθόλου στα κυκλώματα των διακινητών και τους ιδεοληπτικούς που τους βοηθούν – ως άλλοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» για να θυμηθώ τη φαρμακερή φράση του Λένιν.Η δραματική πτώση των θανάτων οφείλεται αποκλειστικά σε έναν παράγοντα.

Στην εγκατάλειψη της δολοφονικής, όπως αποδεικνύεται, πολιτικής του «θα τα καταφέρουμε!» και στον αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων περασμάτων. Από τη στιγμή που τέθηκε φραγμός στη δραστηριότητα των ποικιλώνυμων εκείνων «ανθρωπιστικών» ΜΚΟ που σε αγαστή συνεργασία με τους διακινητές στις ασιατικές και αφρικανικές ακτές έφερναν καραβιές ψυχές στη Μεσόγειο για να τις «σώσουν» κατόπιν, με το αζημίωτο, οι πνιγμοί μειώθηκαν κατακόρυφα.

* Ο Κώστας Κουτσουρέλης είναι διακεκριμένος συγγραφέας και μεταφραστής

 lifo.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *