Η μάχη του Χαλεπίου: Σημείο καμπής στον Συριακό Εμφύλιο

Η μάχη του Χαλεπίου αποτέλεσε σημείο καμπης και ίσως τη σημαντικοτερη στρατιωτική αντιπαράθεση στον πόλεμο της Συρίας. Οι νεκροί των μαχών έφθασαν τους 32.000, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες ενώ η ήττα των τζιχαντιστων αποτέλεσε αφορμή μεγάλης εισροής αυτών στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Η μία παράταξη αποτελούνταν από τη συμμαχία των σαλαφιστικών/τζιχαντιστικών ομάδων της αντιπολίτευσης (Μέτωπο Λεβάντε, η πρώην Αλ Νουσρα, μια οργάνωση που ανήκε στην Αλ Καιντα, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), της τρομοκρατικής οργάνωσης Αχραρ αλ Σαμ, Τουρκμένων και άλλων.) 

Η άλλη, της συριακής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ , τους σιίτες πολιτοφύλακες και τη ρωσική επέμβαση. 

Η μάχη ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου 2012 και ήταν μέρος του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου. 

Αρχικά οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν προγεφύρωμα και διάδρομο ανεφοδιασμού. Έπειτα η κατάσταση παρέμεινε πιο στάσιμη και αποτέλεσε έναν πόλεμο φθοράς έως τη μεγάλη αντεπίθεση του Ιουλίου του 2016. 

Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα απέκλεισαν την τελευταία γραμμή παροχής εφοδίων των ανταρτών στο Χαλέπι με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Σε ανταπάντηση, οι ανταρτικές δυνάμεις ξεκίνησαν ανεπιτυχείς αντεπιθεσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που απέτυχαν να σπάσουν την πολιορκία. 

Τον Νοέμβριο, οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια αποφασιστική εκστρατεία που οδήγησε στην ανακατάληψη όλης της πόλης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. 

Οι μάχες από τον Ιούνιο έως το τέλος της σύγκρουσης είχαν αποτέλεσμα τις απώλειες 1.100 νεκρών από την κυβερνητική πλευρά, 1.850 νεκρών και 3.000 αιχμαλώτων από τους αντάρτες. 

Η νίκη της Συριακής κυβέρνησης θεωρήθηκε ευρέως ως πιθανή καμπή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Σύνορα Υπάρχουν
ΕΠΑΛΞΗ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *