Αμερικανικό υποβρύχιο εντοπίζεται μετά από 77 χρόνια μυστηρίου

Τον Ιούνιο του 1942, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Grunion εστάλη στην Αλάσκα προκειμένου να περιπολεί για ιαπωνικά σκάφη. Στις 30 Ιουλίου, αφού διετάχθη να επιστρέψει, το υποβρύχιο εξαφανίστηκε με 70 άντρες. Μετά από 77 χρόνια μετά, ερευνητές ανακάλυψαν το κύτος του χαμένου αμερικανικού σκάφους, κατά μήκος ηφαιστειογενούς αναχώματος στις ακτές των Αλεούτιων νήσων.

Με τη χρήση προηγμένων μεθόδων απεικόνισης, δημιούργησαν ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του κουφαριού του υποβρυχίου, στον βυθό του Ειρηνικού, 900 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Τιμ Τέιλορ, ένας θαλάσσιος εξερευνητής, με τη βοήθεια της ομάδας Lost52 Project που ασχολείται με τις υποθαλάσσιες, αρχαιολογικές έρευνες, αφιερώθηκαν στη διαφύλαξη της ιστορίας αυτών των υποβρυχίων.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια, πέρα από το βίντεο και τις φωτογραφίες, είναι στην πραγματικότητα το μέλλον της καταγραφής ιστορικών, υποβρύχιων ανακαλύψεων», τόνισε ο Τέιλορ σε δήλωσή του στον ιστότοπο LiveScience. «Πλέον, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί, πίσω στην πατρίδα, μπορούν να αφιερώσουν μήνες λεπτομερούς έρευνας», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Ναυπηγημένο τον Απρίλιο του 1942 και μόλις τέσσερις μήνες μετά την είσοδό του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το USS Grunion ξεκίνησε την παρθενική και μοναδική, όπως αποδείχθηκε, πολεμική περιπολία. Βύθισε δυο ιαπωνικά σκάφη στην Αλάσκα, προτού εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους. Το υποβρύχιο ανακηρύχθηκε κι επισήμως χαμένο τον Οκτώβρη του 1942, με όλους τους άντρες του να θεωρούνται νεκροί.

Πίσω στο 2006, οι τρεις γιοι του καπετάνιου του υποβρυχίου προσέλαβαν μια ωκεανογραφική εταιρεία για να αναζητήσει το σκάφος, με το πίσω μέρος του σκαριού να εντοπίζεται το 2007. Ωστόσο, το κήτος του σκάφους παρέμενε χαμένο μέχρι τον Οκτώβρη του 2018, οπότε βρέθηκε ακουμπισμένο στην άκρη ενός ηφαιστείου, περίπου 400 μέτρα από το υπόλοιπο ναυάγιο.

Sputnik
defence-point.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *