Επιστήμονες έφτιαξαν το άρωμα της Κλεοπάτρας -Ποια είναι η αρχαία συνταγή

Το άρωμα που κατά πάσα πιθανότητα φορούσε η Κλεοπάτρα, η τελευταία ενεργή βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου, κατάφεραν να ανασυνθέσουν επιστήμονες!

Η συνταγή βρέθηκε μετά από δεκαετείς ανασκαφές κοντά στο Κάιρο και το άρωμα είναι ένα μείγμα από σμύρνα, ελαιόλαδο, κάρδαμο και κανέλα, πολύ πιο παχύρρευστο και με πολύ πιο έντονη οσμή σε σχέση με τα σύγχρονα αρώματα, μια οσμή που διαρκεί πολύ περισσότερο στο σώμα. «Πόσο συναρπαστικό είναι να μυρίζεις ένα άρωμα που κανένας δεν έχει μυρίσει εδώ και 2.000 χρόνια και ίσως φορούσε η Κλεοπάτρα», είπε ο καθηγητής Ρόμπερτ Λίτμαν, που μετείχε στο εγχείρημα.

Το «άρωμα της Κλεοπάτρας», ένα από τα βασικά εκθέματα μιας έκθεσης του National Geographic στην Ουάσιγκτον με ευρήματα από το Τελ ελ Τιμάι (αρχαίο Thmuis) της Αιγύπτου, ανασύνθεσαν δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα, ο Ρόμπερτ Λίτμαν και ο Τζέι Σίλβερστιν βασιζόμενοι σε υπολείμματα που βρέθηκαν σε έναν αρχαίο αμφορέα. «Ήταν το αντίστοιχο του Chanel No. 5 της αρχαίας Αιγύπτου», δήλωσε ο Λίτμαν. «Το πολυτιμότερο άρωμα του αρχαίου κόσμου».

 Τα απομεινάρια του αρχαίου αρωματοποιείου στο Thmuis της Αιγύπτου.
Τα απομεινάρια του αρχαίου αρωματοποιείου στο Thmuis της Αιγύπτου

Η περιοχή της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε η συνταγή του «αρώματος της Κλεοπάτρας», ιδρύθηκε πριν από εξήμιση χιλιετίες και ήταν γνωστό κέντρο παραγωγής δύο τύπων αρωμάτων, του Μενδησιανού και του Μετοπιανού. Στο σημείο βρέθηκαν κλίβανοι του 3ου π.Χ. αι. και από τη χημική ανάλυση προέκυψε ότι επρόκειτο για ένα αρωματοποιείο, όπου χρησιμοποιούσαν άργιλο για να κατασκευάζουν φιαλίδια για αρώματα. Μάλιστα το 2012 βρέθηκε το σπίτι, όπως πιστεύεται, του ιδιοκτήτη. Κοντά στους κλιβάνους βρέθηκαν επίσης κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, πράγμα που κατά την άποψη των ειδικών συνιστά απόδειξη χρηματικών συναλλαγών για τα αρώματα. Ειδικοί στα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα έφτιαξαν το άρωμα Thmuis βάσει συνταγών σε αρχαιοελληνικά κείμενα.

Βίντεο του Πανεπιστημίου της Χαβάης για τις ανασκαφές στο Τελ Τιμάι που έφεραν στο φως τη συνταγή του «αρώματος της Κλεοπάτρας»

«Το βρίσκω πολύ ευχάριστο, αν και διατηρείται η οσμή περισσότερο από τα σύγχρονα αρώματα. Τα αρχαία ήταν πολύ πιο παχύρρευστα από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα, ήταν σαν ελαιόλαδο», λέει ο Λίτμαν. Αν και η ανασύνθεση του αρώματος ήταν ακριβής, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ήταν αυτό ακριβώς που φορούσε η Κλεοπάτρα. Ο αρωματοποιός Μάντι Άφτελ απ’ το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια πιστεύει ότι η διάσημη βασίλισσα και αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας πιθανότητα θα είχε ένα άρωμα αποκλειστικής χρήσης.

iefimerida.gr

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *