Η σφαγή των Λατίνων της Κωνσταντινούπολης (1182)

Γράφει ο Ευάγγελος Τυπάλδος

Απο τα τέλη του 11ου αιώνα δυτικοί (κυρίως ιταλοί) έμποροι απο Βενετία ,Γένοβα, Πίζα κτλ ειχαν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχαν εξασφαλίσει μεγάλης κλίμακας εμπορικές παραχωρήσεις απο τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Η ναυτική ανικανότητα της Αυτοκρατορίας εκείνο το καιρό οδήγησε σε ενα θαλάσσιο λατινικό μονοπώλιο πιέζοντας οικονομικά την Αυτοκρατορία.

Η κυριαρχία των ιταλών εμπόρων προκαλούσε δυσφορία στους γηγενείς κατοίκους της Αυτοκρατορίας ,εμπόρων, μεσαίων και κατώτερων τάξεων τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις. Ενας άλλος παράγοντας ηταν φυσικά οι θρησκευτικές διαφορές , οι ορθόδοξοι έλληνες έβλεπαν τους παπικούς λατίνους να πλουτίζουν μέσα στην ίδια τους τη χώρα χάρη στα προνόμια που είχαν λάβει και η αλλαζονική τους συμπεριφορά επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη κατάσταση . Ο αυτοκτοκράτορας Μανουήλ Α Κομνηνός στράφηκε κατά των βενετών (1171) οταν οι τελευταίοι κατέστρεψαν την συνοικία των γενουατών στην Κων/πολη, ενω οι σχέσεις Αυτοκρατορίας-Βενετίας συνέχιζαν να είναι εχθρικές παράλληλα οι βενετοί είχαν χρηματοδοτήσει και μια σερβική εξέγερση .

Το 1180 πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός, η λατίνα χήρα του (Μαρία της Αντιοχείας) έδειξε προκλητική εύνοια στους λατίνους εμπόρους και τους μεγάλους αριστοκράτες γαιοκτήμονες και ανατράπηκε το 1182 απο τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό, ο οποίος είχε λαϊκή υποστήριξη. Μέσα σε όλο αυτο το έντονο αντι-λατινικό κλίμα ο λαός της Κων/πολης μαζί με τη βοήθεια του στρατού (τον οποίο παρακινούσε ο Ανδρόνικος ο οποίος απέβλεπε μονο στη κατάληψη της εξουσίας) επιτέθηκε στη λατινική συνοικία της πόλης. Σπίτια ,εκκλησίες, κάηκαν και λεηλατήθηκαν, ο όχλος έσφαξε κληρικούς (παπικούς), παιδιά ,άντρες, γυναίκες, ακομα και γέρους και αρρώστους απο τα νοσοκομεία. Ο καρδινάλλιος Ιωάννης ο απεσταλμένος του Πάπα αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του σύρθηκε στους δρόμους στην ουρά ενος σκύλου!

Απο τους 60.000 λατίνους της πόλης έζησαν μολις 4000 οι οποίοι πουλήθηκαν σαν σκλάβοι στους τούρκους. Η σφαγή επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις της Αυτοκρατορίας με τη Δύση. Οι σχέσεις κάπως εξομαλύνθηκαν με τη πτώση του Ανδρόνικου το 1185 και την άνοδο στην εξουσία των Άγγελων ,αλλα το μίσος και απο τις δύο πλευρές υπήρχε. Τρία χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 1185 οι νορμανδοί με 80.000 στρατό λεηλάτησαν τη Θεσσαλονίκη σκοτώνοντας 7000 απο τους κατοίκους της και το 1204 οι «σταυροφόροι» άλωσαν την ίδια την πρωτεύουσα της Αυτοκρατοριας Κωνσταντινούπολη σε ένα όργιο λεηλασίας και σφαγών.

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *