Ο Καποδίστριας και οι πατάτες

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Η πατάτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των ανθρώπων. Είναι ιδιαίτερα γευστική και δημοφιλής σε όλους τους λαούς. Η ιστορία μας δείχνει πως οι Αμερικανοί που ζούσαν στη Νότιο Αμερική και στις χώρες του Περού, του Μεξικού, της Χιλής, της Κολομβίας, τις ήξεραν και τις χρησιμοποιούσαν πολύ πριν αυτές ξετρελάνουν και τους Ευρωπαίους.

Οι πατάτες είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και στην περίοδο των Παγκόσμιων Πολέμων καθώς έθρεψε εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, εκείνος που εισήγαγε την πατάτα στην Ελλάδα ήταν και ο πρώτος Κυβερνήτης της, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας έχοντας δοκιμάσει την πατάτα σε πολλά από τα ταξίδια του στην Ευρώπη, γνώριζε πως για την Ελλάδα των μετεπαναστατικών χρόνων που δοκιμαζόταν από τόσες στερήσεις και δυσκολίες, θα ήταν μία θρεπτική και βασική τροφή.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, μοίρασε πατάτες στους κάτοικους, εκείνοι όμως καθώς ήταν συντηρητικοί τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ο Καποδίστριας όμως, γνωρίζοντας την ανάγκη και τις προθέσεις των συμπατριωτών του, μιμήθηκε τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, τοποθέτησε μία τεράστια ποσότητα με πατάτες και έβαλε φύλακες να τις φυλάνε μέρα και νύχτα.

Αυτό έκανε τους κατοίκους του Ναυπλίου να υποψιαστούν πως οι πατάτες είναι όντως μία σημαντική τροφή, μπαίνοντας στο στρατόπεδο κρυφά και παίρνοντας λίγες πατάτες σιγά-σιγά. Μέσα σε μία εβδομάδα δεν είχε μείνει καμία και έκτοτε έγινε μία από τις αγαπημένες και πιο διαδεδομένες τροφές.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *