Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα

Μετά από ανασκαφικές έρευνες που κράτησαν τρία χρόνια, αρχαιολόγοι που εργάζονταν 16χλμ δυτικά της Ιερουσαλήμ, στους Άγιους Τόπους, ανακάλυψαν βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Το εύρημα θεωρείται μοναδικό διότι πρόκειται για ναό αφιερωμένο σε έναν ανώνυμο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.
«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν το χώρο στη μνήμη ενός “ενδόξου μάρτυρα”», ανέφερε ο επικεφαλής της ανασκαφής Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος τόνισε ότι το πρόσωπο δεν κατονομάζεται «και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας βρέθηκε υπόγεια κρύπτη στην οποία πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί το σκήνωμα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, τονίζοντας ότι ήταν ανοιχτό στους προσκυνητές.

Φωτ.: Israel Antiquities Authority / Assaf Peretz

Παρόλο που δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να είναι ο μάρτυρας, οι ανασκαφείς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σημαντική μορφή δεδομένου ότι του είχε αφιερωθεί ολόκληρος ναός – επιγραφή που βρέθηκε αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας Τιβέριος Β’ Κωνσταντίνος είχε χρηματοδοτήσει μια επέκταση.

Στους Αγίους Τόπους υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, ωστόσο η συγκεκριμένη θεωρείται ξεχωριστή διότι διατηρείται σε καλή κατάσταση και γιατί ενδιαφέρθηκε προσωπικά ένας αυτοκράτορας.

pontos-news.gr

, , , , ,

2 thoughts on “Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα

  1. Μάλλον έχει ένα μικρό τυπογραφικό λάθος το αρχικό άρθρο. Αν είχε χρηματοδοτήσει την επέκταση του ναϊσκου ο Τιβέριος Β’, τότε μάλλον είναι του 6ου και όχι του 16ου αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *