της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,
Διαχρονικά, σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επικρατούσε η πεποίθηση πως η γυναίκα δεν ήταν τόσο ικανή όσο ο άνδρας στα Μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Μία αντίληψη η οποία τουλάχιστον στη σημερινή εποχή έχει καταρριφθεί, καθώς οι επιδόσεις των γυναικών στις θετικές Επιστήμες, είναι υψηλότερες ακόμα και από εκείνες των ανδρών.
Σε παλαιότερες εποχές όμως, χαρακτηριζόταν φαινόμενο μία γυναίκα να διαπρέψει σε αυτό το χώρο. Και η ίδια η Επιστήμη μας απέδειξε αυτό το παράδειγμα όπως και τη δύναμη της θέλησης, στο πρόσωπο μίας γυναίκας: της Μαρίας Κιουρί.
Η σπουδαία Μαρία Κιουρί υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα Επιστήμονας της εποχής της, η οποία πολλές φορές αποκαλούταν και ως ‘’Μαντάμ Κιουρί’’. Υπήρξε μία γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην Επιστήμη, με μία προσωπική ζωή η οποία εξίσου προκαλούσε σκάνδαλα στην εποχή της και σχολιαζόταν διαρκώς. Το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της σχέσης της με νεότερο και παντρεμένο συνάδελφό της, την ακολούθησε σε ολόκληρη τη ζωή της.
Η προσφορά της στην Επιστήμη υπήρξε ανυπέρβλητη, καθώς τιμήθηκε δύο φορές με βραβείο Νόμπελ για τη συνεισφορά της στη Φυσική και τη Χημεία, ενώ σε συνεργασία με το σύζυγό της Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τη ραδιενέργεια. Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Η σπουδαία της ανακάλυψη υπήρξε το πολώνιο, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Η Μαρία Κιουρί έμεινε στην Ιστορία όχι μόνο για το ασίγαστο πάθος της για την Επιστήμη, αλλά για τη συνεισφορά και την εδραίωσή της σε έναν χώρο ο οποίος εκείνη την εποχή θεωρούταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενος. Υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της ραδιενέργειας, καθώς υπέβαλλε τον εαυτό της σε συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία.
Τα εμπόδια που συνάντησε η Κιουρί δεν την απέτρεψαν από το να αγωνιστεί για την επίτευξη των ονείρων της.
Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1867 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, ενώ η κλίση της στις θετικές επιστήμες φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία.
Η απώλεια της μητέρας στα 11 της χρόνια και η δυσμενής οικονομική της κατάσταση, έβαζαν εμπόδια στο όνειρό της να σπουδάσει Φυσική και Χημεία. Το Πανεπιστήμιο στη Βαρσοβία δεχόταν εκείνη την εποχή μόνο άνδρες σπουδαστές, με εκείνη να παρακολουθεί κρυφά μαθήματα στο <<Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο>>, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο έδινα κρυφά διαλέξεις.
Με την αδελφή της σύναψε τη συμφωνία πως όταν η μία θα σπούδαζε, η άλλη θα εργαζόταν για να τη βοηθάει στις σπουδές της. Η μεγάλη Επιστήμονας έτρωγε μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της, μία ακόμα απόδειξη του πόσο αποφασισμένη ήταν να αφοσιωθεί στην Επιστήμη της.
Η φτωχή διατροφή και η φιλάσθενη κράση της, μπορούσαν από την υπερβολική κούραση να εμφανιστούν εύκολα.
Η συνάντηση με τον Πιερ Κιουρί υπήρξε ένα μοναδικό βίωμα για τη ζωή της. Η επιστημονική τους συνεργασία άφησε εποχή και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Επιστήμης.
Η Μαρία Κιουρί έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου του 1934 από αναιμία, απόρροια της μακραίωνης έκθεσής της στη ραδιενέργεια.
Μαζί με τα οστά του συζύγου της, μεταφέρθηκε στο <<Πάνθεον>> της Γαλλίας, σε ένα μαυσωλείο το οποίο ενταφιάζει τους εξέχοντες άνδρες της Γαλλίας. Η Μαρία Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα που ενταφιάστηκε εκεί.
Η Μαρία Κιουρί παραμένει μία γυναίκα σύμβολο της Επιστήμης, ένα σύμβολο του ασίγαστου αγώνα μας να κατακτήσουμε τα όνειρά μας.