Η μάχη της Σαγκάης (1937): Η μανιασμένη σύγκρουση Κίνας και Ιαπωνίας

Για πολλούς ο δεύτερος Σινο-Ιαπωνικός πόλεμος θεωρείται η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η μάχη της Σαγκάης ήταν ένα πραγματικό λουτρό αίματος.

Οι νικητές Ιάπωνες είχαν περίπου 18.800 νεκρούς (1.800 από ασθένειες) και 75-80.000 τραυματίες.Οι Κινέζοι περίπου 250-300.000 συνολικές απώλειες.

Στις 9 Αυγούστου, ο υπολοχαγός Isao Oyama προσπάθησε να εισέλθει στο έδαφος του αερολιμένα Hungchiao στη Σαγκάη, πράξη παράνομη υπό τους όρους της εκεχειρίας του 1932 στο τέλος της πρώτης μάχης της Σαγκάης. Ο Oyama πυροβολήθηκε από κινέζους αστυνομικούς και σκοτώθηκε.

Στη Νανκίνγκ, εκπρόσωποι της Ιαπωνίας και της Κίνας συναντήθηκαν, με τους Γιαπωνέζους να απαιτούν όλα τα κινεζικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από τη Σαγκάη και οι Κινέζοι να αρνούνται να ανταποκριθούν.

Στις 09:00 στις 13 Αυγούστου, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν και έτσι ξεκίνησε η πρώτη φάση (13 με τέλος Αυγούστου) όταν περισσότεροι από 10.000 Ιάπωνες εισήλθαν στα προάστια της Σαγκάης και ξέσπασαν σκληρές μάχες στους οικισμούςZhabei, Wusong και Jiangwan. Το απόγευμα, οι Κινέζοι πυροβολητές της 88ης Πυροβολαρχίας απάντησαν. Στις 16:00, τα πλοία του Ιαπωνικού 3ου στόλου Huangpu και Yangtze άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη για υποστήριξη ,συνθέτοντας ένα τρομερό σκηνικό. Στις 17 Αυγούστου, τα ιαπωνικά άρματα απέκρουσαν τα κινεζικά στρατεύματα που επιχείρησαν αντεπίθεση.

Στις 18 Αυγούστου, κινεζικές ενισχύσεις της 36ης Μεραρχίας έφθασαν και επιτέθηκαν στις αποβάθρες στο Hueishan. Η επίθεση της 36ης συντονίστηκε την 87η στο Yangshupu για να ασκήσει μέγιστη πίεση στα ιαπωνικά στρατεύματα. Υποστηριζόμενες και από άρματα, απώθησαν τους Ιάπωνες στο Hueishan, αλλά η έλλειψη συντονισμού αρμάτων-πεζικού οδήγησε γρήγορα στην απώλεια των αποβάθρων για άλλη μια φορά. Η επίθεση τελικά απέτυχε με τους Κινέζους να χάνουν 90 αξιωματικούς και πάνω από 1.000 στρατιώτες. Μια ακόμα αντεπίθεση κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία στις 23 του μήνα.

Η Ιαπωνική Αεροπορία είχε καίριο ρόλο : Ο Κινέζος στρατηγός Zhang Zhizhong ανέφερε: “Τα εχθρικά αεροσκάφη είναι πολύ δραστήρια, βομβαρδίζουν παντού όλη την ημέρα, χωρίς διακοπή, και ο στρατός μας δεν έχει αρκετό περιθώριο για κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.”
Στις 26 Αυγούστου, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Χιρότα είπε στο πλήθος: “Η μόνη πολιτική της Ιαπωνίας τώρα είναι να χτυπήσει την Κίνα και να λυγίσει τα γόνατά της ώστε να απολέσει το πνεύμα της μάχης”.

Αν και η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες προσπαθούσαν επανειλημμένα να μεσολαβήσουν και να καταστήσουν τη Σαγκάη ως μια ουδέτερη περιοχή,δεν έγινε δυνατό.

(Τέλος Α’ μέρους)

ΕΠΑΛΞΗ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *