ΒΙΝΤΕΟ – Το Αλάτι της Γης μας ταξιδεύει στο Ικαριώτικο γλέντι

Η Ικαρία, στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Μικρά Ασία και Κυκλάδες, Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, συνταιριάζει στοιχεία απ’ αυτές τις περιοχές σ’ ένα ξεχωριστό τοπικό ιδίωμα, μια δυναμική και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων δύο δεξιοτέχνες Ικαριώτες μουσικούς: το Νίκο Φάκαρο με το βιολί του και τον Ηλία Μαυρίκη με το λαγούτο του. Μιλούν για την τοπική παράδοση, για τους παλιούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και παίζουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια που δείχνουν τις διαφορετικές επιρροές στη μουσική του νησιού.

Στο δεύτερο μέρος, η παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια, με μια πρόσκληση σ’ ένα δυναμικό ικαριώτικο γλέντι. Στην ομάδα έρχονται να προστεθούν η Ρίτσα Ποζιού με το τραγούδι, ο Παναγιώτης Βέργος με το σαντούρι του, o Γιάννης Πολίτης στην τσαμπούνα, καθώς και μέλη του δραστήριου Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» με την επιμέλεια του Βασίλη Μεσσαριτάκη.

Στο χορευτικό γλέντι κυριαρχεί ο περίφημος ικαριώτικος χορός και παρουσιάζονται οι διαφορετικές τοπικές του παραλλαγές (τσαμούρικος, συμπεθέρα, περαμαρίτικος, ραχιώτικος). Ακολουθούν οι υπόλοιποι χοροί που δίνουν τον τόνο στα ονομαστά ικαριώτικα πανηγύρια: συρτός και μπάλος, καρσιλαμάς και ζεϊμπέκικος, σούστα αλλά και δυτικοί «αγκαλιαστοί» χοροί, όπως το λαϊκό βαλς, το ταγκό και το… φοξ ανγκλέ! Ξεχωριστή νότα δίνουν και οι τοπικοί μιμικοί χοροί «τράτα» και «σκάντζα ντάμα», καθώς και το «πιπέρι» που κλείνει μέσα στη γενική ευθυμία το ικαριώτικο γλέντι.

Για την ιστορία του νησιού μιλάει ο φιλόλογος Σήφης Στενός, για τους χορούς ο Βασίλης Μεσσαριτάκης, για τη μακροζωία των κατοίκων η Αργυρώ Πουργέζη και για τις δραστηριότητες του Συλλόγου ο πρόεδρος Γιώργος Φωκιανός και η Αναστασία Δεμερτζή. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική γαστρονομία, από τον Μάριο Καλαμπόγια.

Ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης», με τη δύναμη και τη γοητεία της ικαριώτικης μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με την εμπειρία του τοπικού λαϊκού γλεντιού και την υπόσχεση για αντάμωμα στα καλοκαιρινά πανηγύρια!

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *