Ο κυβερνητικός κύκλος του Εrdogan δηλώνει πως η Συνθήκη της Λωζάνης έχει λήξει-ελεύθερο το περιβάλλον για τουρκικές διεκδικήσεις

Του Abdullah Bozkurt

O επικεφαλής βοηθός του Recep Tayip Erdogan ανέφερε πως η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία τερμάτισε την σύγκρουση μεταξύ της οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Συμμάχων και θέσπισε τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ”έληξε”, απελευθερώνοντας την Τουρκία. Η απελευθέρωση αυτή της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει περισσότερους πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Βορείου Ιράκ.

Ο Maksut Serim, γνωστός και ως ”μυστικός φύλακας” του Erdogan, δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία, η οποία υπεκλάπη το 2013, πως ”αυτή είναι η χρονιά όπου η Συνθήκη της Λωζάνης λήγει, τα άρθρα της είναι πλέον άκυρα”. Συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ”υπόγειους πόρους” συμπεριλαμβανομένων και πόρων του Βορείου Ιράκ. Η Συνθήκη υπεργράφη το 1923 στην Ελβετία διαγράφοντας της συνοριακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η υποκλοπή Τουρκικών συνομιλιών, η οποία υπεκλάπη από την Nordic Monitor, κατεγράφη στις 5 Ιουνίου 2013, όταν Τούρκοι αξιωματούχοι ερευνούσαν ένα δίκτυο διαφθοράς και απάτης στο οποίο εμπλέκονται ο Serim και κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και του Erdogan και της οικογένειάς του. Το δικαστήριο χορήγησε άδεια υποκλοπής στις 27 Μαϊου 2013 μέσω φακέλου έρευνας με αριθμό 2012/656.

Ο Serim συνομιλούσε με τον Ahmet Ergun, στενό φίλο του Erdogan και μέλος του Γενικού Συμβουλίου στο Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης (TURGEV), έναν οργανισμό στον οποίο ο υιός του Ερντογάν, Bilal, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της έρευνας ο Ergun κατηγορήθηκε πως συμμετείχε σε συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος, συνεργαζόμενος με τον Bilal αλλά και άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Ο Ergun παραπέμφθηκε στο δικαστήριο το 2001 όπου δικάστηκε για παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται με το γραφείο Erdogan κατά την διάρκεια της δημαρχίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Τα σχόλια της συνομιλίας υποδηλώνουν πως ο κυβερνητικός κύκλος του Erdogan πίστευε πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον έγκυρη και πως οι Οθωμανικές φιλοδοξίες μπορούν να επιτευχθούν. Στην πραγματικότητα, τρία χρόνια αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Erdogan ξεκίνησε δημοσίως να αμφισβητεί την Συνθήκη, δημιουργώντας διπλωματικές εντάσεις με την Ελλάδα.

Σε μία ομιλία του Τούρκου προέδρου τον Σεπτέμβριο του 2016 , ο Erdogan ευθέως δήλωσε πως η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν μία ήττα για την Τουρκία, καθώς ”έδωσε” στην Ελλάδα τουρκικά νησιά του Αιγαίου. ”Προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν λέγοντάς μας πως η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν μία νίκη. Όσοι έκατσαν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης το 1923 δεν έπραξαν ορθώς. Τώρα υποφέρουμε από τις συνέπειες”, δήλωσε.

Ο ίδιος ο Serim δημιούργησε ένα ίδρυμα εν ονόματι Evlad Osmanli Egitim Kultur ve Yarsimlasma Vakfi (Ottoman Sons Educations, Culture and Charity Fooundations) στις 10 Νοεμβρίου του 2016 στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να προωθήσει τις πολιτικές θέσεις του νεο-οθωμανικού οράματος. Υπήρχαν και άλλα μέλη του Συμβουλίου που ήταν καταγεγραμμένα, όπως ο Omer Elmas και ο Ekrem Serm σύμφωνα με τα αρχεία που κατατέθηκαν στο 12ο Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Serim είναι επί σειρά ετών επικεφαλής μιας επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση μυστικών κεφαλαίων που δόθηκαν από τον Erdogan και εξακολουθούν να δίδονται νέα ποσά για την χρηματοδότηση παράνομων επιχειρήσεων. Οι λεπτομέρειες για τις δαπάνες παραμένουν μυστικές, με τον Serim και ελάχιστα μέλη ακόμη να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Η σχέση μεταξύ Serim και Erdogan χρονολογείται από το 1990, όταν ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως Erdogan ανέπτυξε στενή συνεργασία με τον Serim, ο οποίος ήταν διαχειριστής των κεφαλαίων της τράπεζας κρατικού δανεισμού Vakifbank. O Serim απομακρύνθηκε από την θέση έπειτα από μία έρευνα, η οποία αποκάλυψε πως ο Serim δρούσε με πλαστή αίτηση επαγγελματικής απασχόλησης.

Ωστόσο, το 2012 όταν το κόμμα του Erdogan ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία ως μονοκομματική κυβέρνηση, έφερε τον Serim σε κυβερνητική θέση διαχείρισης κρατικών κεφαλαίων. Οι δαπάνες λόγω κονδυλίων έχουν αυξηθεί δραματικά κατά το διάστημα διακυβέρνησης του ΑΚΡ, φθάνοντας στο όριο των 1,8 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Σχόλιο: Όπως διαπιστώνουμε συνεχώς, η κυβέρνηση Ερντογάν και ο κυβερνητικός κύκλος στηρίζουν τις επεκτατικές τους βλέψεις σε ανεπίσημες-υπόγειες ροές χρημάτων, οι οποίες λειτουργούν εκτός αναγνωρίσιμων τραπεζικών δικτύων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα Σουνιτικά ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Το οικονομικό αυτό δίκτυο δημιουργεί έναν ”δακτύλιο” γύρω από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, καθώς οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες στηρίζεται είναι η Σ.Αραβία, το Κατάρ, η Λιβύη, η Αλβανία και τέλος η Παλαιστίνη κ.α.

Μετάφραση-σχόλιο: Χωριανόπουλου Άγγελου
ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *