Ο τελευταίος επιζήσας της επικής μάχης του Ρορκς Ντριφτ

Tην 8η Μαΐου 1945, καθώς η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη Ευρώπη γιόρταζαν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ), ο βρετανικός Στρατός έχασε ένα από τα ινδάλματα του, τον Αντισυνταγματάρχη Φράνκ Μπορν. Ο Μπορν ήταν ο τελευταίος Βρετανός επιζήσας της μάχης του Ρορκς Ντριφτ, πέθανε 91 ετών.

Ο Μπορν γεννήθηκε στο Σάσεξ, στην Αγγλία, το 1854 και κατατάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό στην ηλικία των 18 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα προάχθηκε στον βαθμό του Επιλοχία και έγινε ο νεότερος υπαξιωματικός στον βαθμό του σ’ όλον τον Βρετανικό Στρατό. Αυτό του έδωσε το παρωνύμιο “The Kid”.

Στην αρχή, ήταν αγχωμένος σχετικά με τις ευθύνες του στην μονάδα. Παρ΄οτι οι Επιλοχίες είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, σχεδόν σαν πατρικές φιγούρες, επίσης και σκληροί σαν ατσάλι και σκληραγωγημένοι Στρατιώτες, ο Μπορν ήταν μόλις 23 και σύμφωνα με τον ίδιο “εξαιρετικά αδύναμος”.

Ο Φράνκ Μπέρν αρχές του 20ου αιώνα

Τις 22 και 23 Ιανουαρίου 1879, ο Μπορν ήταν μέλος της φρουράς του οχυρού στο Ρορκς Ντριφτ στην Νατάλ της Νοτίου Αφρικής. Το Ρορκς Ντριφτ ήταν ένα πρώην εμπορικό κέντρο που πήρε το όνομα του από τον Τζέιμς Ρορκ, έναν Ιρλανδό έμπορο. Το ντριφτ στην Νότια Αφρική είναι ένας πόρος στον Ποταμό του Βουβαλιού ο οποίος διαχώριζε την Νατάλ που ήταν υπό βρετανική κυριαρχία από το Βασίλειο τον Ζουλού.

Ο Μπορν ήταν ο Επιλοχίας του 2ου Λόχου, του 2ου Τάγματος, του 24ου Συντάγματος Πεζών (2º Ουόρουικσαιρ) και βοηθούσε τους Υπολοχαγούς Τζον Τσαρντ και Γκόνβιλ Μπρόμχεντ στην οργάνωση της άμυνας στον σταθμό διοίκησης και στο νοσοκομείο πεδίου. Ολόκληρο το βρετανικό οχυρό αριθμούσε περίπου 250, με περίπου 140 τακτικούς, 11 αποικιακούς στρατιώτες , 4 πολίτες και 100 ιππείς του Ιππικού Αυτοχθόνων του Νατάλ (NNH). Τα άτομα αυτά επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τους πολεμιστές Ζουλού που κυμαίνονταν μεταξύ 3000 με 4000 άνδρες πλησίαζαν την βρετανική τοποθεσία.

Οι Βρετανοί Στρατιώτες οχυρώθηκαν πίσω απο σακιά καλαμποκάλευρου. Σχεδόν όλοι οι πολεμιστές Ζουλού ήταν οπλισμένοι με το κοντό δόρυ “assegai” και ασπίδα κατασκευασμένη από τομάρι βοοειδούς. Ελάχιστοι από τους Ζουλού διέθεταν παλιά μουσκέτα και απαρχαιωμένα τυφέκια, μολονότι η εκπαίδευση, η ποιότητα και προμήθεια της πυρίτιδας και η σκοπευτική τους δεινότητα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκείς.

Οι πολεμιστές Ζουλού βάδισαν περίπου 20 μίλια και εισήλθαν απευθείας στην μάχη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας της 22ας και την νύχτα της 23ης, οι Ζουλού εκτόξευσαν επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον των οχυρώσεων. Μερικές φορές η μάχη εξελίχθηκε σε μάχη σώμα με σώμα, αλλά οι λιγότεροι αμυνόμενοι άντεξαν μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.

Στην αρχή της μάχης και με τους Ζουλού να είναι σχεδόν πάνω τους, το ιππικό NNH εγκατέλειψε τους Βρετανούς. Ο αρχηγός τους, Υπολοχαγός Χέντερσον, ανέφερε στον Υπολοχαγό Τσαρντ οτι ο εχθρός ήταν πολύ κοντά και ότι “οι άνδρες του δεν υπάκουαν τις διαταγές του αλλά έφευγαν προς το Χελπμακάαρ”. Έτσι απέμειναν μόλις 150 άνδρες για να υπερασπιστούν το Ρορκς Ντριφτ.

Για την γενναιότητα του στην μάχη, ο Μπορν έλαβε Μετάλλιο Διακεκριμένων Πράξεων (DCM) για την “εξαιρετική του ψυχραιμία και ανδρεία”.

Ο Μπορν παρέμεινε στον Βρετανικό Στρατό, υπηρετώντας στην Ινδία και την Μιανμάρ (Βιρμανία), και προάχθηκε στον βαθμό του Αρχιλοχία Φροντιστή το 1884. Αποστρατεύτηκε το 1890.

Το 1893 τοποθετήθηκε ως Υπασπιστής της Σχολής Μουσκέτων στο Χάιθ, στο Κέντ, και παρέμεινε εκεί μέχρι την οριστική του συνταξιοδότηση από τον Στρατό το 1907. Επανήλθε στον Στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για μια φορά ακόμη υπηρέτησε ως Υπασπιστής της Σχολής Μουσκέτων Δουβλίνου.

Κατά τον Β’ ΠΠ, ο Μπορν ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση περισσότερων από 10000 Βρετανων και Ιρλανδών ελεύθερων σκοπευτών. Ωστόσο, μετά την λήξη του πολέμου, κατά ένα ειρωνικό γύρισμα της μοίρας, αρκετοί από αυτούς τους ιδιαίτερα εκπαιδευμένους Ιρλανδούς ελεύθερους σκοπευτές πιστεύεται οτι χρησιμοποίησαν τις νέες τους ικανότητες για άλλο σκοπό: Αρκετοί κατατάχθηκαν στις παραστρατιωτικές και αποσχιστικές ομάδες οι οποίες ενώθηκαν σε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός (IRA). Με την λήξη του πολέμου, απονεμήθηκε στον Μπορν ο τιμητικός βαθμός του Αντισυνταγματάρχη και εντάχθηκε στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ).

Περιπολία του Σανγκάνι: 37 Βρετανοί εναντίον 100πλάσιων ιθαγενών

Ο Μπορν έζησε μια ήσυχη συνταξιοδότηση στο Κέντ μέχρι τον θάνατο του, την Ήμερα της Νίκης την 8η Μαΐου 1945, στην ηλικία των 90 ετών. Ο Μπορν τάφηκε στο κρεματόριο και κοιμητήριο Μπέκενχαμ.

Στην κινηματογραφική ταινία του 1964 με τίτλο Ζουλού, ο Μπορν ενσαρκώθηκε από τον ηθοποιό Νάιτζελ Γκριν.

Steve Balestrieri

Απόδοση/Μετάφραση απο το sofrep.com για την Προέλαση.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *