Η άγνωστη ζωή του Αθηναίου διπλωμάτη Λεονάρδου Φιλαρά

Από Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia

Ο Λεονάρδος Φιλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου στη Ρώμη, υπήρξε πρέσβης του Δούκα της Πάρμας στην αυλή του Λουδοβίκου του 13ου βασιλιά της Γαλλίας. Ήταν φύλακας της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης Βενετίας από το 1664 έως το 1669.

Ο Φιλαράς πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του προσπαθώντας να πείσει τους δυτικοευρωπαίους διανοούμενους να υποστηρίξουν την ελληνική ανεξαρτησία. (“Nobili patriae libertatis desiderio accensus”).
Πέθανε το 1673.

Μνημονεύθηκε από τον Ιωάννη Κωττούνιο (ευεργέτης του Ελληνισμού της Πάντοβας και ιδρυτής ενός ελληνικού φοιτητικού κολλεγίου) στο έργο του “Ελληνικών Επιγραμμάτων Βιβλία Δύο”, Πάδοβα 1653, για τη διπλωματική και επιστημονική του προσφορά.

Το πορτρέτο του χαράχτηκε από τον Claude Mellan και προέρχεται από το βιβλίο: Recueil des portraits des hommes illustres του Paul-François Velly, Παρίσι 1786.

Παραθέτουμε και τα όσα αναφέρει το Wikipedia για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα:

Γεννήθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 16ου αιώνα. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Φιλαράς. Γράμματα έμαθε στην Αθήνα, και μετά πήγε στη Ρώμη και κατατάχτηκε στο Ελληνικό Φροντιστήριο. Τον καιρό εκείνο υπηρετούσε ως πρέσβυς του Ερρίκου Δ΄ ο Κάρολος Α΄ δούκας του Μομφερράτου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι έχει κληρονομικά δικαιώματα επί του Βυζαντινού θρόνου. Γνωρίστηκε με τον Φιλαρά και άλλους Έλληνες στη Ρώμη και τους ζήτησε την συμπαράστασή τους για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ολόκληρη επανάσταση στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα προετοιμαζόταν και οι υπόδουλοι Έλληνες κληρικοί, λαϊκοί και οπλαρχηγοί συναντήθηκαν στην Ήπειρο, Αιτωλία και Πελοπόννησο με μεγάλο ενθουσιασμό περιμένοντας να γίνει απελευθερωτική επανάσταση. Ο Φιλαράς επιφορτίστηκε με την εξομάλυνση των δυσχερειών που παρενέβαλε ο Πάπας. Οι ενέργειες του Φιλαρά έφεραν αποτέλεσμα, και ο Πάπας σταμάτησε να φέρνει εμπόδια. Έθεσε όμως τον όρο οι πιστοί στα Ελληνικά εδάφη να ασπαστούν τον καθολικισμό. Οι ιππότες της Δύσης άρχισαν να διοργανώνουν Τάγματα και να εξοπλίζουν πλοία. Τελικά η όλη εκστρατεία παρέμεινε σχέδια στο χαρτί και δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Φιλαράς πήγε στη Γαλλία υπό την προστασία του υπουργού Ρισελιέ, ο οποίος τον συνέστησε στον δούκα της Πάρμας Οδοάρδο Φαρνέζη. Ο Φιλαράς ακολούθησε τον Φαρνέζη και επέστρεψε μαζί του στην Ιταλία. Το 1640 λόγω της διένεξης μεταξύ Γαλλίας και Δούκα, ο Φαρνέζης έστειλε τον Λεονάρδο αποστολή στο Παρίσι να συνθηκολογήσει ειρήνη. Ο Φιλαράς μετά από το Παρίσι περιόδευσε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και σχετίστηκε με πολλούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής του. Στο Παρίσι ξανά επιστρέφοντας διορίστηκε βιβλιοθηκάριος της Μαρκιανής βιβλιοθήκης στην Βενετία. Δεν πρόλαβε όμως να αναλάβει την θέση αυτή, διότι απεβίωσε κατά την διάρκεια εγχείρησης (κυστεοτομή) το έτος 1678. Δεν άφησε έργο στην ελληνική γλώσσα.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *