Ο Άσαντ χτίζει τη “νέα Αγία Σοφία” στη Συρία

Η μετατροπή του ορθοδόξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την Τουρκία του Ερντογάν, δίνει, από ότι φαίνεται, την αφορμή για αντίρροπες επικοινωνιακές και συμβολικές κινήσεις από οτυς αντιπάλους του.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ειδήσεων Middle East Monitor, η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε την οικοδόμηση ενός υπό κλίμακα αντιγράφου της Αγίας Σοφίας στην πόλη Al-Suqaylabiyah (ελληνική Σελευκόβηλος), η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από ελληνορθοδόξους (Rum-Ρωμιούς).

Την ιδέα για το εγχείρημα προώθησε ο Nabeul Al-Abdullah, επικεφαλής ασαντικής παραστρατιωτικής ομάδας στην περιοχή. Την έγκριση του έδωσε και ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος της Χάμα, Nicolos Baalbaki.

Στην κατασκευή θα συμμετάσχουν μονάδες του ρωσικού μηχανικού. Ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμα Vitaly Milonov δήλωσε πως οικοδόμηση της νέας Αγίας Σοφίας στη Συρία αρμόζει ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς Άσαντ είναι θρησκευτικά ανεκτικό και δημιουργεί περιβάλλον για διαθρησκειακό διάλογο, αντίθετα με την Τουρκία.

Τι συμπεράσματα βγάζουμε εμείς; Είναι σίγουρα μία κίνηση με σκοπό να προσβάλει την Τουρκία. Από την άλλη, η δημιουργία ενός αντιγράφου του σημαντικότερου ιστορικού ναού της Ορθοδοξίας σε μία υπό ρωσική κηδεμονία χώρα και με την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας, δρα έστω και έμμεσα ως μέτρο υποβάθμισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

, , , , ,

3 thoughts on “Ο Άσαντ χτίζει τη “νέα Αγία Σοφία” στη Συρία

  1. Νομίζω κι ο Άγιος Σάββας στο Βελιγράδι αντίγραφο της Αγια-Σοφιάς είναι. Και θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων (ή δεύτερος μεγαλύτερος, ή κάτι τέτοιο).

    Εν πάση περιπτώσει πάντως, εμείς οι πιστοί / ευσεβείς / ψεκασμένοι / πες μας όπως θέλεις ξέρουμε καλά ότι ένα αντιμήνσιο, ένα τριμμένο πετραχήλι κι ένας παπάς να πιστεύει στο Θεό και δε μας λείπει τίποτα. Άντε και μια επίπεδη επιφάνεια (ένα τραπέζι, ένα κούτσουρο δένδρου) για να στρώσουμε το αντιμήνσιο. Λατρεύουμε καλύτερα στο ξωκλήσι του χωριού μας παρά στη Μητρόπολη των Αθηνών, με τα αρχιερατικά συλλείτουργα, τα φανταχτερά άμφια, τους φωτογράφους, τους πολιτικούς και τα τοιαύτα.

    Το ποιος την έχει μεγαλύτερη, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Συρία ή η Σερβία (…την Αγια-Σοφιά εννοώ, ε…) ας ασχοληθούνε όποιοι τους ενδιαφέρει το ζήτημα, όχι στο όνομά μας όμως, παρακαλώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *