Η άλωση Μεθώνης-Κορώνης: Τα “Μάτια της Δημοκρατίας” χάνονται

του Γεωργίου Ε. Γεωργά, προπονητή ξιφασκίας, εκπαιδευτή ένοπλου παμμάχου και ιστορικής σπαθασκίας

από τη σελίδα Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

Μεθώνη Κυριακή 9 Αυγούστου 1500.

Από τις επάλξεις του κάστρου της Μεθώνης οι υπερασπιστές του αντίκριζαν τον τεράστιο Οθωμανικό στόλο ο οποίος είχε αποβιβάσει 100.000 στρατιώτες που πολιορκούσαν το κάστρο. Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου κυμάτιζε ακόμα πάνω στον πύργο. Για 28 ολόκληρες μέρες ο Οθωμανικός στρατός έκανε τα πάντα για να πάρει το κάστρο ,αλλά οι υπερασπιστές της Βενετοί και Ρωμιοί στρατιώτες άντεχαν. Ήταν μόλις 7.000 εναντίων 100.000 αντρών.

Ένα χρόνο πριν η Ναύπακτος είχε αλωθεί από τους Οθωμανούς, οι Βενετοί αντεπιτέθηκαν και ανακατέλαβαν την πόλη για να ξαναπεράσει όμως σε Τουρκικά χέρια όταν ο Οθωμανός κουρσάρος Κεμάλ Ρέις απέπλευσε με τον στόλο του από την Κεφαλονιά που ήταν τότε σε Τουρκικά χέρια και κατέλαβε την πόλη. Από εκεί κάλεσε 15.000 Οθωμανούς τεχνίτες για να φτιάξουν το στόλο του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Το κάστρο της Μεθώνης

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας έστειλε τότε στην Κωνσταντινούπολη πρεσβεία όπου καλούσαν τον Σουλτάνο να επιστρέψει την πόλη στην Δημοκρατία μαζί με τους αιχμαλώτους. Σαν απάντηση ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ τους είπε ότι θα την επιστρέφει αν οι Βενετοί του δώσουν την Κορώνη,την Μεθώνη και το Ναύπλιο. Ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ο Σουλτάνος διέταξε το επίλεκτο Οθωμανικό ιππικό να εκστρατεύσει από την Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαυ για την Πελοπόννησο. Ο ίδιος απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη με 200 πολεμικά πλοία.
Οι Βενετοί τότε ξεκίνησαν προετοιμασίες τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο Ιόνιο πέλαγος.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Κεμάλ Ρέις απέπλευσε από την Ναύπακτο και έκανε επιδρομή στην Κέρκυρα. Τον ίδιο μήνα οι το Οθωμανικό ιππικό είχε φτάσει στο Ναύπλιο. Οι περιοχές γύρω από το Ναύπλιο έγιναν πεδία μάχης μεταξύ του επίλεκτου Οθωμανικού ιππικού και του Βενετικού στρατού. Ιππότες του Αγίου Μάρκου μαζί με Έλληνες και Αλβανούς Stratioti και τους σκληροτράχηλος Μανιάτες συγκρούστηκαν με τους Οθωμανούς. Η αντίσταση του στρατού του Αγίου Μάρκου ήταν τόσο ισχυρή και οι στρατιώτες πολεμούσαν με τέτοια αυταπάρνηση που οι Οθωμανοί υποχώρησαν μετά από τεράστιες απώλειες. Οι Έλληνες Stratioti εφορμούσαν πάνω στο Οθωμανικό ιππικό φωνάζοντας δυνατά την πολεμική τους κραυγή η οποία ήταν ‘Αγιος Γεώργιος νικά’ και συγκρούονταν με τους εχθρούς τους σε τιτανιες αναμετρήσεις. Τα κοντάρια τους έσπαζαν , έκαναν απεμπλοκή και εφορμούσαν και πάλι αυτή τη φορά έχοντας στα χέρια τους τις Ουγγρικές σπάθες τους , αν έπεφταν από τκ άλογο πολεμούσαν με τα μεγάλα σπαθιά δύο χεριών ή τα σπαθοραβδια τους. Από την άλλη οι σιδεροφραχτοι Βενετοί ιππότες με τις βαριές τους πανοπλιες τα κοντάρια τους και τα μεγάλα σπαθιά τους έπεφταν στον εχθρό αναγκαζοντας τον να υποχωρεί. Τότε ο ίδιος ο Σουλτάνος τους διέταξε να μεταβούν στην Μεσσηνία όπου είχε έρθει ο στόλος του. Από εκεί πολιόρκησε το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου όμως και εκεί συνάντησε τεράστια αντίσταση από την φρουρά του κάστρου που αποτελούνταν από Έλληνες Stratioti, Έλληνες ιππότες του Αγίου Μάρκου και φυσικά Βενετούς. Ο Βαγιαζήτ ταπεινωμένος έλυσε την πολιορκία και αποφάσισε να πολιορκήσει την Μεθώνη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες
Ο νεαρός ιππότης του πίνακα του Carpaccio εκτιμάται ότι είναι ο κυβερνήτης της Μεθώνης Μαρκο Γαβριήλ

Βλέποντας ο Ναύαρχος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας Ιερώνυμος Κονταρινι τις δύο απανωτές αποτυχίες των Οθωμανών αποφάσισε να πάρει επιθετική πρωτοβουλία. Σάλπαρε με όλο τον Βενετικό στόλο και κατευθύνθηκε προς την Μεθώνη. Ο σκοπός του ήταν ενισχύσει την φρουρά της πόλης, όμως οι Οθωμανοί τον πρόλαβαν. 100 Οθωμανικά πλοία του Κεμάλ Ρέις του έκλειναν τον δρόμο. Έτσι οι δύο υπερδυνάμεις της Μεσογείου αναμετρήθηκαν .

Η ναυμαχία ξεκίνησε καλά για τους Βενετούς , τα πλοία τους βύθιζαν το ένα Οθωμανικό πλοίο μετά το άλλο. Πολλά Οθωμανικά πλοία κυριεύτηκαν από τα Βενετικά μετά από ρεσάλτο. Τα Δαλματικα, Αλβανικά και Ελληνικά πληρώματα έκαναν θραύση. Οι Οθωμανοί υποχώρησαν. Τότε όμως άλλαξε ο άνεμος. Οι Βενετοί τον είχαν κόντρα και οι Οθωμανοί επέστρεψαν πιο ισχυροί όσο ποτέ. Η ναυαρχίδα των Βενετών υπέστει πολλές ζημιές ενώ κατάφεραν να βυθίσουν. Μια Ενετική γαλέρα. Τότε ο Ιερώνυμος διέταξε υποχώρηση και όλος ο στόλος έπλευσε προς το Ζάντε.

Ο Κεμάλ δεν καταδίωξε τον Βενετικό στόλο , τουναντίον απέκλεισε την Μεθώνη βοηθώντας έτσι τον Οθωμανικό στρατό στην πολιορκία της πόλης. 100.000 Οθωμανοί είδη την πολιορκούσαν . Το πυροβολικό σφυροκοπούσε το κάστρο για μέρες. Εντέλει οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν μια θυελλώδη επίθεση στα τείχη . Όμως οι υπερασπιστές άντεξαν και οι Οθωμανοί υποχώρησαν.

Όσο εξελίσσονταν τα γεγονότα αυτά ο Ιερώνυμος έκανε επισκευές στο στόλο του. Όμως γνωρίζοντας ότι η Μεθώνη είναι σε δυσκολη κατάσταση , έστειλε τέσσερις γαλέρες για να ανακουφίσει τους πολιορκημένους. Καπετάνιοι ήταν οι Έλληνες Βαλέριος Μάρκελλος, Πέτρος Βενετσάνος, Αλέξανδρος Γοτης, Φραγκίσκος Χερβουρχης όλοι από την Κέρκυρα, και οι Κρητικοί Ιάκωβος Βαρβεσιριανος και Γριονης Κρης.

Οι τέσσερις αυτές γαλέρες κατάφεραν και διέσπασαν τον Οθωμανικό στόλο και εισήλθαν στο λιμάνι. Οι υπερασπιστές ήταν τόσο χαρούμενοι που πήγαν να τους χαιρετήσουν που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Ο Οθωμανός διοικητής μόλις το είδε αυτό διέταξε μαζική επίθεση . Οι Οθωμανοί ανέβηκαν εύκολα τα τείχη με σκάλες αφού οι υπερασπιστές είχαν πάει να προϋπαντήσουν νεοφερμένους.

Γρήγορα ξεχύθηκαν στην πόλη. Μερικοί πολίτες τοτε μαζεύτηκαν και έβαλαν φωτιά στη πόλη για να καθυστερήσουν τους εισβολείς και πήγαν στην Ακρόπολη. Αυτό όμως ερέθισε τους πολιορκητές και τότε ανεξέλεγκτα άρχιζαν να σφάζουν τους πάντες ακόμα και τα μωρά. Σύντομα αιχμαλώτισαν τον Βενετο διοικητή, τον Λατίνο επίσκοπο και όλους τους ευγενείς με τις οικογένειες τους. Τότε παραδόθηκαν όλοι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί. Αμέσως μετά τους εκτέλεσαν όλους αδιακρίτως ενώ το 1/3 των κατοίκων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτοί που είχαν πάει στην Ακρόπολη που τώρα λέγετε Μπούρτζι, πολέμησαν γενναία εκεί έως τον τελευταίο. Όσοι πολίτες είχαν βρει προστασία στην Ακρόπολη εκτελέστηκαν μαζί με τα παιδιά τους από τους φανατικούς ισλαμιστές δια αποκεφαλισμού. Οι υπόλοιποι που σώθηκαν πουλήθηκαν ως σκλάβοι και η πόλη ερήμωσε. Ο κυβερνήτης της Μεθώνης ο Μάρκο Γαβριήλ αφού αιχμαλωτίσθηκε στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αποκεφαλίστηκε ένα χρόνο μετά.

Ήταν Κυριακή 9 Αυγούστου 1500μΧ όταν η Μεθώνη έπεσε. Λίγες μέρες μετά παραδόθηκε και η Κορώνη μετά από άλλη μια ναυμαχία που πάλι οι Οθωμανοί συνέτριψαν τον Βενετικό στόλο. Τα δύο μάτια της Δημοκρατίας όπως λέγονταν η Μεθώνη και η Κορώνη χάθηκαν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες
Στρατιώτης με εξοπλισμό της εποχής. Αναβιωτης της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’.

Για πρώτη φορά μετά από αιώνες η ίδια η Βενετία βρίσκονταν σε τεράστια απειλή. Οι Οθωμανοί ιππείς έκαναν πια επιδρομές κοντά στην πόλη της Βενετίας. Τώρα η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας πλήρωνε τα λάθη της. Πενήντα χρόνια πριν αν έστελνε σοβαρή βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη για να αποτρέψει την άλωση της από τους Οθωμανούς,δεν θα βρίσκονταν σε αυτή τη δυσχερή θέση να βλέπουν οι Βενετοί τους Οθωμανούς να κάνουν επιδρομή στα χωριά που βρίσκονταν γύρω από την πόλη. Ο Δόγης της Βενετίας Αυγουστίνος Μπαρμπαρίγος ήρθε σε επαφή τον Πάπα παρακαλώντας τον να κάνει σταυροφορία, κάτι ανάλογο που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μισό αιώνα πριν. Ο Πάπας ανταποκρίθηκε και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο Αυτοκρατορικός στρατός της Ισπανίας μαζί με τους Βενετούς ανακατέλαβαν την Κεφαλονιά και σταμάτησαν την Οθωμανική επέλαση προς την Δύση.

Στο βίντεο: Τεχνικές οπλομαχιας με σπαθί δύο χεριών εναντίον πολλαπλών αντιπάλων.

( κάνε εγγραφή τώρα στο κανάλι μας για να είσαι ενημερωμένος)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Λεπτομέρεια από πίνακα που εικονίζει Έλληνα Stratioti
, , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *