Ψηφιακή προσομοίωση σε 3D: Περπατήστε στην Αρχαία Ρώμη του 320 μ.Χ.

του Δημήτρη Καβατζικλή,

Το Rome Reborn είναι μια ψηφιακή προσομοίωση σε 3D που έχει σχεδιαστεί από ιστορικούς, αρχιτέκτονες και «εικονικούς αρχαιολόγους» όπως ο Dr. Bernard Frischer, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με σκοπό την αναδημιουργία της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής το έτος 320 μ.Χ., λέει το openculture.

Ο Matthias Rascher εξήγησε τη σημασία αυτής της χρονιάς: «Ήταν τότε που ο πληθυσμός της Ρώμης είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του (περίπου ένα εκατομμύριο) και χτίστηκαν οι πρώτες χριστιανικές εκκλησίες». Μπορούμε να περιηγηθούμε στους εικονικούς δρόμους αυτής της ταχέως μεταβαλλόμενης αρχαίας πόλης παρόλο που λείπει η ανθρώπινη παρουσία. Τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει. Υπό αυτήν την έννοια, μοιάζει με προηγούμενες αναπαραστάσεις της αρχαιότητας.

Το Rome Reborn πρωτοξεκίνησε το 2007 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πλέον λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ως ιδιωτική εταιρεία με την ονομασία Flyover Zone. Η εταιρεία έχει φτιάξει και μια σειρά παρόμοιων αναπαραστάσεων, όπως το Athens Reborn®, το Hadrian’s Villa Reborn®, το Baalbek Reborn®, το Egypt Reborn® κ.α.

Αυτή είναι η τρίτη έκδοση του μοντέλου, ενώ για να ζήσετε την πλήρη εμπειρία, θα χρειαστείτε ένα σετ εικονικής πραγματικότητας.

«Μπορείτε να βυθιστείτε στην αρχαία πόλη και να μπείτε σε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια της ενώ ακούτε τα σχόλια των ξεναγών. Διάσημα κτίρια που μπορεί κανείς να εξερευνήσει είναι το ρωμαϊκό φόρουμ και τη Βασιλική του Μαξέντιου», λέει ο ιστότοπος του προγράμματος, ενώ η Meilan Solly του Smithsonian προσθέτει: «Δεν είναι μια εμπειρία που βασίζεται στον ρεαλισμό. Σε μερικές από τις προσομοιώσεις μπορείτε να επιλέξετε μια περιήγηση στην πόλη από ψηλά. Η δίωρη περιήγηση δίνει στους χρήστες την ελευθερία να περιφέρονται στους δρόμους και τα κτίρια.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Rome Reborn.

lifo.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *