Θεοδοσία ή Κάφφα: Ταξίδι στην Ελληνική, Γενοβέζικη, Ρωσική Κριμαία

Kaffa, 1346. H πρώην αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή Θεοδοσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Γενοβέζων. Αφού αγοράστηκε από τη Χρυσή Ορδή των Μογγόλων με τη συγκατάθεση του Μιχαήλ Η΄.
Μαζί με τις άλλες Ελληνικές πόλεις της περιοχής, τη Θεοδωρώ, τη Χερσώνα, αποτελούσε το τελευταίο Ελληνιστικό βασίλειο του Κιμμερικού Βοσπόρου, που έπεσε στους Ρωμαίους το 324 μ.Χ. Την εποχή που έμπαιναν τα θεμέλια της Βασιλεύουσας της Οικουμένης. Μετά από χίλια χρόνια Ρωμαϊκής ηγεμονίας, απέμεινε το Αυτοκρατορικό Πριγκηπάτο της Θεοδωρούς γειτνιάζοντας με τη Kaffα.

Κέντρο δουλεμπορίου των Γενοβέζων, ως τη Βενετσιάνικη Κρήτη και τους Μαμελούκους της Αιγύπτου.
Χαρακτηριστικά ένα άλογο κόστιζε από 12 – 91 χρυσά Αυτοκρατορικά υπέρπυρα, κατά μέσο όρο 25.
– Πέρα (λατινική συνοικία στη Πόλη) : σκλάβος 20 – 23 υπέρπυρα. 31 το υψηλότερο για λευκή γυναίκα. Το κατώτερο 7 για ανήλικους.
– Kaffa (Κριμαία): 25 – 40 υπέρπυρα.
– Κρήτη (Βενετική): τούρκοι 20 – 22.

Το 1346 οι Μογγόλοι αποφασίζουν να πολιορκήσουν τη Θεοδοσία χωρίς αποτέλεσμα. Από τους εμπορικούς δρόμους προς την Ασία όμως εκτός από τις ορδές των Μογγόλων έρχεται και η πανώλη. Αποδεκατισμένοι οι Μογγόλοι εξακοντίουν τα πτώματα μέσα στα πόλη με καταπέλτες. Σύντομα οι χριστιανοί θα εγκαταλέιψουν τη γενοβέζικη αποικία.
Πρώτος σταθμός ήταν το λιμάνι του Γαλατά στην Πόλη, όπου επιδημία εξαπλώνεται και πεθαίνει ο γιος του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ΄, Μιχαήλ. Και στη Μικρά Ασία ακόμα μέχρι τα καράβια να φτάσουν στα Ιταλικά λιμάνια σκορπώντας την καταστροφή.

Το Πριγκηπάτο της Θεοδωρούς, το τελευταίο προπύργιο της Αυτοκρατορίας, θα πέσει στους Οθωμανούς το 1475.
Η Ρωσσική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει την Kaffa το 1774 και την επανονοματίζει Ѳеодосія. Εκεί, στην Οδησσό και σε όλη την Κριμαία θα εισρεύσουν Ρωμηοί έμποροι, καταφεύγοντας με τα καράβια τους μετά την ήττα των Ορλωφικών· όπως και η Φιλική Εταιρία με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *