Η πολεμική τέχνη των Ρωμιών Stratioti σε Γερμανικό εγχειρίδιο Οπλομαχιας

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή Ξιφασκίας / Σπαθασκίας, εκπαιδευτή Παμμάχου και Οπλομαχίας

Αναδημοσίευση από το αποκλειστικό άρθρο του byzantineoplomachia.wordpress.com

Οι Stratioti ή Estratioti είναι παράφραση του στα λατινικά της Ελληνικής λέξης στρατιώτης και οι ρίζες των τακτικών τους και της πολεμικής τους τέχνης ανάγεται στην πολεμική τέχνη των Ακριτών.

Μετά την κατάργηση των Ακριτών έχουμε την αναγέννηση τους με το όνομα Στρατιώτες στο Δεσποτάτο του Μοριά όπου ένας μικτός στρατός από Έλληνες και Αλβανούς υπηρετούσαν εκεί με λαμπρά κατορθώματα. Όταν κατάρρευσε το Δεσποτάτο του Μοριά οι Στρατιώτες υπηρέτησαν ως μισθοφόροι την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, το Βασίλειο της Γαλλίας, την Αυτοκρατορία της Ισπανίας, το Βασίλειο της Αγγλίας, την Αγία Ρωμαϊκή Γερμανική Αυτοκρατορία, την Νάπολη και αλλού. Πολλοί διακρίθηκαν τόσο πολύ που χρίστηκαν ιππότες.

Οι Στρατιώτες ονομάζονταν από τότε Stratioti ή Estratioti.
Οι πιο πολλοί ήταν ελαφρύ ιππικό όπου ο εξοπλισμός τους αποτελούνταν από λόγχη , λόγχη με δύο αιχμές, σπάθη , εγχειριδιο και τόξο ή αργότερα μαύρα όπλα δηλαδή τυφεκιο. Ο αμυντικός εξοπλισμό τους ήταν η ασπίδα ή το ασπίδιο, το πηλικιον όπου υπήρχαν δύο είδη που τους χαρακτήριζε, η καζάκα το οποίο ήταν ένα μακρύ ένδυμα που έφτανε έως τα πόδια και μπότες. Άλλοι μέσα από την καζάκα είχαν αλυσιδωτό θώρακα και μερικοί είχαν και κράνος χωρίς εμπρόσθια προστασία. Οι ανώτεροι αξιωματικοί και αυτοί που είχαν χριστεί ιππότες έφεραν το ιπποτικό ξίφος δηλαδή το μακρύ σπαθί ( long sword ) και είχαν πανοπλία σύνθετων πλακών (full plate).

Για τις τακτικές τους και την πολεμική τους τέχνη έχουμε μάθει από σύγχρονους χρονικογράφους και ιστορικούς καθώς και αξιωματικούς οι οποίοι ήταν ή εχθροί τους ή υπηρετούσαν υπό τις διαταγές τους. Επίσης υπάρχει και ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών των Estratioti που είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα. Όμως δεν υπήρχε ποτέ εγχειρίδιο όπου να αναφέρει τι τεχνικές οπλομαχιας χρησιμοποιούσαν.

Η εισαγωγή του εγχειριδίου οπλομαχιας γραμμένο σε πρώιμη νέα Γερμανική γλώσσα.
Από Cod.10799 , 001r

Ωστόσο στο Γερμανικό εγχειρίδιο Οπλομαχιας
‘ Buech von fechter Vnnd Ringstuckhen zu Ross Vnnd fuob ‘ ( Cod. 10799 ) γραμμένο το 1623 μΧ στην πρώιμη νέα Γερμανική γλώσσα από άγνωστο συγγραφέα που παρουσιάζονται σε αυτό αρκετές τεχνικές τους.
Το εγχειρίδιο βρίσκεται τώρα στην Osterreichiche Nationalbibliothek στη Βιέννη, στην Αυστρία. Αυτό το εγχειρίδιο βρίσκεται μαζί με άλλα δύο παλιότερα του σε ένα ανθολογιο που ονομάζεται ‘Die Blum des Kampfes’ δηλαδή το ‘Το λουλούδι της μάχης’.

Οι τεχνικές που παρουσιάζονται σε αυτό μοιάζουν πολύ την παράδοση της σχολής του Ιταλού δασκάλου των όπλων Fiore de’i Liberi μιας σχολής ξιφασκίας του 14ου αιώνα.
Το βιβλίο παρουσιάζει τεχνικές ξιφασκίας / οπλομαχιας και πάλης πάνω από άλογο και για πεζούς.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται στις ζωγραφιές που παρουσιάζουν τις τεχνικές οι Stratioti και σε τεχνικές πεζών και σε ιππέων, και ως ιππότες και ως οπλίτες που είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από την ενδυμασία τους, τον εξοπλισμό του αλλά και από τα σύμβολα στη μικρή χαρακτηριστική τριγωνική σημαία τους που είχαν ως σύμβολο την ημισέληνο ή το άστρο.

Έφιππος Ρωμιός Stratioti με λόγχη εναντίον σε Landsknecht με σπαθί δύο χεριών, δείτε το σύμβολο στη σημαία του Stratioti.
Από Cod.10799 , 283r
Έφιππος Ρωμιός Stratioti με λόγχη εναντίον σε Landsknecht με αλαβαρδα. Δείτε το σύμβολο στη σημαία του Stratioti.
Από Cod.10799 , 284r
Έφιππη πάλη ανάμεσα σε Stratioti και ιππέα. Ο Stratioti αναγνωρίζεται από την μακριά καζάκα, το καπέλο, τις μπότες και την σπάθη.
Από Cod.10799 , 274r
Έφιππη πάλη ανάμεσα σε δύο ιππότες. Οι ιππότες αναγνωρίζονται γιατί φέρουν μακρύ σπαθί ( long sword ) , ενώ ο Stratioti αναγνωρίζεται ο αριστερός ιππέας που φορά το δεύτερο τύπου καπέλο των Stratioti. Να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχουν δύο Έλληνες καταγεγραμμένοι ιππότες μόνο από την Ζάκυνθο οι οποίοι υπηρετούσαν στο στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκράτοριας λίγα χρόνια πριν από την συγγραφή του εγχειριδίου. Οπότε δεν είναι παράξενο να υπάρχουν Stratioti στα Γερμανικά βιβλία οπλομαχιας.
Από Cod.10799 , 271r
Stratioti σε τεχνικές αντιμετώπισης εγχειριδίου ( Dagger ). Εδώ έχουμε άλλου τύπου ενδυμασίας Stratiotiπου μνημονεύονται σε Γαλλικές πηγές, δηλαδή με κράνος τέτοιου είδους και κοντό χιτώνιο.
Από Cod.10799 , 242r
Stratioti οι οποίοι έχουν λάβει το ιπποτικό χρίσμα σε τεχνικές ξιφομαχίας του “μισού σπαθιού” ( half swording ) με το ιπποτικό σπαθί (long sword). Οι Stratioti αναγνωρίζονται από το είδος του κράνους που φοράνε που μνημονεύεται σε Γαλλικές πηγές.
Από Cod.10799 , 173r
Μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ ενώ εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιούσαν και οι Stratioti.
Μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ ενώ εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιούσαν και οι Stratioti.

byzantineoplomachia.wordpress.com

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *