Γιώργος Οικονομίδης: Η ζωή του μεγάλου κονφερασιέ

Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι ο κομφερανσιέ που άφησε εποχή σε ένα χώρο που υπηρέτησε πιστά για σχεδόν 50 χρόνια. Ο κομφερανσιέ που με τη γνωστή του προσφώνηση Φίλοι μου Αγαπημένοι ταξίδευε τη ζεστασιά της φωνής του και την υψηλή ποιότητα των προγραμμάτων του σ’ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, για να δώσει άλλοτε μηνύματα αγάπης κι άλλοτε μηνύματα χιούμορ, ποίησης, τραγουδιού, και σε κρίσιμες ώρες όπως στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την έγερση του Έθνους, μ’ εκείνο το περίφημο Κορόιδο Μουσολίνι. Για το Γιώργο Οικονομίδη, ο θεατής ήταν πάντα μια ιδιαίτερη αγαπημένη πηγή που τον ενέπνεε για στίχους τραγουδιού και χιουμοριστικά ενσταντανέ. Ο Γιώργος Οικονομίδης ήταν μια ανεξάντλητη πηγή χιούμορ κι αλήθειας, τραγουδιστής, σεναριογράφος, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας, εκφωνητής ραδιοφώνου και τηλεπαρουσιαστής! Φέτος, στο θέατρο Eliart, ανέβηκε η παράσταση Είμαι παιδί μου πειρασμός, για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Οικονομίδη. Με αυτή την ευκαιρία, ας θυμηθούμε ή ας γνωρίσουμε ξανά το Γιώργο Οικονομίδη.

20141214_004645

Γύρω στα 1940 ο νεαρός τότε Γιώργος σπούδαζε νομικά. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος μιας μάλλον φτωχής οικογένειας, μ’ ένα μικρότερο αδερφό και μια αδερφή. Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, βρισκόταν στον τρίτο χρόνο των σπουδών του. Δεν πήρε ποτέ πτυχίο… Την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί, ο πατέρας του αυτοκτόνησε…Ο Γιώργος εγκατέλειψε τις σπουδές του κι άρχισε να αναζητά τρόπο να κερδίσει το ψωμί της οικογένειας του. Από πολύ μικρός έγραφε στίχους. Η πρώτη παρλάτα που είπε ο Γιώργος Οικονομίδης, κατά περίεργο τρόπο ήταν δραματική και του την είχε γράψει ο Βασίλης Μεσολογγίτης. Τίτλος: Ο αλήτης

Πολύ κομψή και πάντα ωραία μες στ’ ακριβά της τα μαντό,

Πότε με μια τρελλή παρέα, κι άλλοτε μέσα στα ωτό

Περήφανη χωρίς να πλήττει κι από τα πλούτη της τυφλή

Δεν πρόσεξε κάποιον αλήτη… που την αγάπησε πολύ.

Αλήτη, τώρα που νυχτώνει,  και τα’ άστρα μυστικά μας λένε,

Αλήτη, γύρνα στους δικούς σου για την κατάντια σου που κλαίνε.

Σε περιμένουν στα γεφύρια εκεί πικρά για να σου πούνε,

Τρέμοντας όλοι από το κρύο, οι πλούσιοι πως δεν αγαπούνε.

Photo13_xaroumeno_ksekinima

Την εποχή της Κατοχής, εκτός από το περίφημο «Κορόιδο Μουσολίνι» που οι στίχοι του ήταν γραμμένοι πάνω στα μέτρα ενός ιταλικού τραγουδιού, που είχε τίτλο «Λα Καμπανιόλα Μπέλλα», με αποτέλεσμα ο Μουσολίνι να απαγορεύσει αυτό το τραγούδι να ακούγεται σ’ όλη την Ιταλία, εκτός απ’ αυτό έκανε, και αντίσταση από σκηνής πότε με τραγούδια και πότε με παρλάτες καμουφλαρισμένες όπως «Το Ντενεκεδάκι» που το ‘χε γράψει πάλι ο ίδιος.

0000000

Ο Γιώργος Οικονομίδης ήταν αυτός που καθιέρωσε Τα Νέα Ταλέντα. Κι αλήθεια, πόσα νέα ταλέντα που ξεκινήσανε από τον Οικονομίδη: Νάνα Μούσχουρη, Γιάννης Βογιατζής, Τζένη Βάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Κώστας Χατζής, Τρίο Καντσόνε, Τρίο Μπελ Κάντο, Χάρρυ Κλυνν, Πάνο Τζανετή και πολλοί άλλοι. Ο Οικονομίδης δημιούργησε μια δική του «Σχολή», δηλαδή τρόπο γέλιου. Ό,τι έλεγε επάνω στη σκηνή, ακόμη και όσα έγραφε, δεν είχαν ίχνος χυδαιότητας, κι όμως είχαν σάτιρα και πολύ πνεύμα, κι αν ήθελε να πει κάτι τολμηρό το έντυνε, δηλαδή το καμουφλάριζε τόσο έξυπνα και με τέτοια φινέτσα, που όχι μόνο δε σοκάριζε, αλλά αντίθετα έβγαζε πολύ γέλιο. Κι είν’ ακριβώς αυτή η φινέτσα του μαζί με το χαριτωμένο γέλιο, την ωραία παρουσία και τη μεγάλη ακτινοβολία που σφράγισαν την προσωπικότητα του. Οι παρλάτες του, τα ανέκδοτα του, ήταν γραμμένα από τον ίδιο και είχαν πάντα τη σφραγίδα της φινέτσας.

Photo1_xaroumeno_ksekinima

Έγραψε δεκάδες επιθεωρήσεις, έγραψε τους στίχους του ύμνου του Παναθηναϊκού, έλαβε μέρος σε αρκετές ελληνικές ταινίες (όπως το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ, το Χαρούμενο Ξεκίνημα), παρουσίασε ”άπειρες” φιλανθρωπικές εκδηλώσεις χωρίς ποτέ να ζητήσει έστω μια δραχμή και έκανε ο ίδιος μεγάλες δωρεές σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης βάφτισε αρκετά ορφανά παιδάκια, αναλαμβάνοντας τα έξοδά τους έως ότου υιοθετηθούν.

01

Ήταν παντρεμένος με την Λιάνα Βιτσώρη (στιχουργός και ηθοποιός που αποσύρθηκε πολύ νωρίς από το θέατρο – κόρη των ηθοποιών, Νίτσας Τσαγανέα και Γιώργου Βιτσώρη).Ένα από τα δημοφιλή τραγούδια εκείνης της εποχής, υπήρξε το  “Μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα” που έγραψε ειδικά για εκείνη ο Γιώργος Οικονομίδης. Η κόρη τους Μαριαλένα Οικονομίδου είναι γνωστή συνθέτρια και τραγουδίστρια, με μελωδική και χαρακτηριστική φωνή που έχει μια αξιόλογη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο.

0000
0

Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές στιγμές ευτυχίας

20141214_004612

H Mαριαλένα Οικονομίδου και ο σύζυγός της Ρομπέρτο Καρριέρε. Η μέρα του γάμους τους ήταν από τα γεγονότα που έδωσαν μεγάλη χαρά στο Γιώργο Οικονομίδη, που τότε περνούσε δύσκολες στιγμές με την υγεία του. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πέρασε στην αιωνιότητα, σε ηλικία μόλις 69 ετών…Πόσα πράγματα θα μπορούσε να μας είχε δώσει ακόμη…

20141214_004604

Από τους γάμους της Μαριαλένας και του Ρομπέρτο

EIMAI-PAIDI-MOY...-PEIRASMOS-PHOTO_7

Η εγγονή του Γιώργου Οικονομίδη -κόρη της Μαριαλένας και του Ρομπέρτο- Λιάνα Καρριέρε-Οικονομίδου είναι επίσης ηθοποιός και τραγουδίστρια, και εμφανίζεται στην παράσταση Είμαι παιδί μου πειρασμός  βλέποντας μέσα από μια άλλη ματιά την ζωή και την καριέρα του παππού και της γιαγιάς της.

ςς

Ο Γιώργος Οικονομίδης υπήρξε ο βασιλιάς του βαριετέ. ήταν πνευματώδης, ετοιμόλογος, ξεφούρνιζε έτσι τα αστεία του, κι όχι πεζά, έμμετρα, λες κι είχε κομπιούτερ στο μυαλό του. Έδωσε πολλά στον πολιτισμό μας και στις επόμενες γενιές του μουσικού θεάτρου και της επιθεώρησης. Και παραμένει αναντικατάστατος!

20141214_004700

Είμαι παιδί μου πειρασμός
της Ρένας Ρίγγα
στο Θέατρο Eliart  (Κωνσταντινουπόλεως 127,  Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικός)

Παίζουν:
Ελένη Φιλίνη, Σπύρος Θεοδόσης, Φιλίτσα Καλογεράκου, Λιάνα Καρριέρε-Οικονομίδου και ο Νίκος Χρηστίδης.

Συντελεστές:
Κείμενο: Ρένα Ρίγγα
Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Ιδέα- Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μιχαήλ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αναστασία Λουκρέζη
Σύμβουλος Ενδυματολογικού: Γίωργος Δρόσος
Μακιγιάζ: Έλενα Παπάζογλου
Παραγωγή: Ελιάρτ

COSMOPOLITI

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *