Ο πρίγκιπας Νιέφσκι συντριβεί τους Σουηδούς (1240)

του Χρήστου Χατζηλία,

Τον χειμώνα του 1240 στις όχθες του ποταμού Νέβα και του παραποτάμου του Ιζόρα, οι Σουηδοί αγνοώντας το Ρωσικό ιππικό που τους παρακολουθούσε πλησίασαν με τον στόλο τους στις όχθες του Νέβα και άρχισαν να αποβιβάζουν το σιδερόφρακτο ιππικό τους, όμως λόγω της ασφάλειας που ένιωθαν εξ αιτίας της ισχύς τους δεν αποβίβασαν εγκαίρως όλο το στράτευμα τους με αποτέλεσμα να είναι μοιρασμένο στην όχθη και στα καράβια.

Όταν δόθηκε το σύνθημα το ρωσικό ιππικό εφόρμησε αιφνιδιαστικά από το πυκνό δάσος της περιοχής, ενώ μια άλλη ρωσική μονάδα στάλθηκε να καταστρέψει τις ξύλινες γέφυρες που ένωνε τα πλοία με την όχθη του ποταμού.

Οι αποκομμένοι Σουηδοί έκπληκτοι και έντρομοι περικυκλώθηκαν ανάμεσα στον ποταμό και τούς Ρώσους ιππείς, η αντίσταση τών Σουηδών σιδερόφρακτων ήταν επιμονή και κατάφεραν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους, όμως η νίκη του Αλέξανδρου Νιέφσκι έναντι του Σουηδού διοικητή Μπέργκερ κατέβαλε το ηθικό των Σουηδών.

Με τον μισό στρατό ακόμα μέσα στα καράβια τους δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την αριθμητική υπεροχή τους, ενώ οι κυβερνήτες τών πλοίων μπόρεσαν μόνο να σώσουν από τα νερά του ποταμού τους στρατιώτες που κολυμπούσαν για να σωθούν από το ρωσικό ιππικό.

Η νίκη του πρίγκιπα του Νόβγκοροντ Αλέξανδρου Νιέφσκι είχε ως αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί η βόρεια συνοριακή γραμμή ανάμεσα στην Σουηδία και στα Ρωσικά πριγκιπάτα.

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *