ΒΙΝΤΕΟ – Το Αλάτι της Γης: «Μικρασιάτικες μνήμες – Οινούσσες και Βαρβάσι Χίου»

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επισκέπτονται τις ακριτικές Οινούσσες και το Βαρβάσι της Χίου σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό-γνωριμία με τις τοπικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις.

Το επεισόδιο αυτό σηματοδοτεί και τα «γενέθλια» της εκπομπής, καθώς το «Αλάτι της Γης» συμπληρώνει δέκα χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας με 150 επεισόδια όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.500 τραγούδια και χοροί, συνιστώντας ένα έγκυρο πολύτιμο αρχείο για τη μουσική και χορευτική παράδοση του Ελληνισμού.

Στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, τα τραγούδια και τους χορούς, τη λαϊκή τέχνη και τη γαστρονομία που μετέφεραν στα δύο νησιά από τα απέναντι χωριά της χερσονήσου της Ερυθραίας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τραγουδάμε και χορεύουμε συρτά, μπάλους, απτάλικα, τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες αλλά και ιδιαίτερους τοπικούς χορούς, αμανέδες και αγαπημένες μικρασιάτικες καντάδες.

Στην «Αιγνούσσα» μας υποδέχονται ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Δανιήλ, ενώ οι 80χρονοι Καλλιόπη Μπουγά, Αγγέλα Χρήστου, Παντελής Έρωτας και Δημήτρης Κομνηνάρης ανακαλούν ιστορίες της προσφυγιάς με σπάνια ακούσματα και παλαιούς χορούς!

Στο Βαρβάσι της Χίου επισκεπτόμαστε τον Μορφωτικό Σύνδεσμο «ο Φάρος» που αποτελεί πολύτιμη κιβωτό της μικρασιατικής κληρονομιάς. Η πρόεδρος Γεωργία Χούλη μας ξεναγεί στα κειμήλια του Μουσείου και τις πολύπλευρες δράσεις του συλλόγου, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Σιταράς μιλά για το ιδιαίτερο χορευτικό ρεπερτόριο. Τέλος, στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους συμμετέχουμε σ’ ένα δυναμικό γλέντι, με εξαιρετική μουσική και χορευτική παρέα και τις μοναδικές γεύσεις από τα φαγητά και τα γλυκά της μικρασιάτικης παράδοσης!

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί και τραγουδιστές:
ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ: Σάκης Πιππίδης (κλαρίνο), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Πέτρος Καρβούνης (σαντούρι), Μαρκέλλος Πούπαλος (ούτι), Μανόλης Στάθης (ταμπουράς), Γιάννης Βούκουνας (κρουστά), Κυριακή Πιππίδη (τραγούδι). Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Σιταράς.

ΒΑΡΒΑΣΙ ΧΙΟΥ: Μαρκέλλος Μοσχούρης (κλαρίνο), Αργύρης Μαυρίκης (βιολί), Δημήτρης Κοντός (λαούτο), Θωμάς Παραδείσης (κανονάκι), Ανδρέας Μαυρίκης (κρουστά). Τραγούδι: Τζένη Σπανούδη, Βασίλης Χαμέτης και Χορωδία «Φάρου» Βαρβασίου (Ανέστης Αραμπατζής, Ισιδώρα Βαβυλουσάκη, Ρώνη Καραμανή, Παντελής Κωνσταντάς, Κυριακή Πιππίδη, Σάκης Πιππίδης, Μαρία Σιταρά, Σταμάτης Συριώδης, Μαρία Ταρπόγλου – επιμέλεια: Βασίλης Χαμέτης). Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Σιταράς.
Τοπικός συνεργάτης της εκπομπής ήταν ο Δημήτρης Γιαννιώδης, ερευνητής της μουσικής παράδοσης της Χίου και των Οινουσσών.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *