Η Αρκτική, πλούσια σε φυσικούς πόρους και δυνατότητες, γίνεται γρήγορα μια περιοχή όπου τα συμφέροντα των μεγάλων παραγόντων, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ενδέχεται να συγκρούονται. Η Ρωσία, η οποία ελέγχει σημαντικό έδαφος στην περιοχή, αυξάνει και ενισχύει εδώ και χρόνια τις αμυντικές της θέσεις, αναπτύσσοντας τα βόρεια εδάφη και εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει επίσης αναπτύξει και δοκιμάσει τη ναυτιλία κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, την οποία η Μόσχα προτείνει ως εναλλακτική εμπορική διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Όσον αφορά τη στρατιωτική του παρουσία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού λέει ότι είναι απαραίτητο γιατί ο ανταγωνισμός για πρόσβαση στους πόρους της Αρκτικής και για διαδρομές διέλευσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου θα αυξηθεί.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τους ρωσικούς σταθμούς ραντάρ κοντά στην Αλάσκα και τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις στον Άπω Βορρά, τους οποίους οι ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσαν να έχουν επιθετικούς και αμυντικούς σκοπούς. Η Μόσχα χτίζει πρωτοφανή στρατιωτική δύναμη στην Αρκτική και δοκιμάζει νέα όπλα στην περιοχή όπως αναφέρει η Ουάσινγκτον. Πρόσφατα, η Ρωσία άρχισε να δοκιμάζει το πυρηνικό της υποβρύχιο στο Μπέλγκοροντ, το οποίο μπορεί να φέρει την τορπίλη Poseidon 2M39 ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone, ικανό να κινηθεί αθόρυβα στο βυθό των ωκεανών, να διαπεράσει τις παράκτιες αντιπυραυλικές άμυνες και να εκραγεί πυροδοτώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό τσουνάμι, που θα εξαφανίσει τον εχθρικό στόχο. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει επίσης να τοποθετήσει έναν σταθμό ραντάρ στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya ικανό να ανιχνεύσει υπερηχητικούς στόχους.
Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επενδύσεις της Ρωσίας στην Αρκτική μπορεί να ωθήσουν το ΝΑΤΟ να δώσει στην περιοχή μια πιο εξέχουσα εστίαση στον αμυντικό σχεδιασμό της συμμαχίας, σύμφωνα με τους σκανδιναβικούς αξιωματούχους και αναλυτές. Μια Αρκτική που θερμαίνει ανοίγει νέα μέτωπα ανταγωνισμού στην πλούσια σε πόρους περιοχή – ακόμη και η μακρινή Κίνα εμπλέκεται – που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα ασφάλειας για τη συμμαχία. Εάν συμβεί αυτό, το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια στρατηγική για τη διαχείριση της σύγκρουσης.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανησυχεί μήπως η κινητοποιήση που παρατηρείται στην περιοχή μεταφερθεί μέχρι και τη Βόρεια Θάλασσα, επηρεάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες. .«Πρέπει να είμαστε σε θέση να συνδέσουμε κάποιες κουκκίδες και να σκεφτούμε τι πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία στην περιοχή», δήλωσε η Τζένιφερ Γουόλς, αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ενώ δεν έκρυψε και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Κίνα.
πηγές:
Geopolitical Futures
DefenseNews