Νέο χώρο των ιστορικών αρχείων της δημιουργεί η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων

Με μία πρωτοβουλία μεγάλου συμβολισμού και ιστορικής σημασίας για την αλεξανδρινή παροικία, που σχεδόν συνέπεσε χρονικά με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, προχώρησε χθες η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, αποφασίζοντας να συλλέξει, να κατανείμει και τα διαφυλάξει αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό για την αλεξανδρινή παροικία αλλά και τους μελετητές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού: τα ιστορικά αρχεία της.

Πρόκειται για ένα τεράστιο υλικό, που βρίσκει τις ρίζες του στα χρόνια της ίδρυσης της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ξεκινώντας με κειμήλια που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΑ αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοτικής της Επιτροπής, τη δημιουργία εργαστηρίου και νέου ανακαινισμένου χώρου για την συντήρηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΑ αποδίδει άλλη μία φορά τεράστια σημασία στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση αλλά κυρίως στη διαφύλαξη της ιστορίας της παροικίας μας που μετρά μέχρι σήμερα 178 χρόνια ζωής.

Να σημειωθεί ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο, η ΕΚΑ προσβλέπει σε στρατηγικές συνεργασίες και προγράμματα για την ψηφιοποίηση και συντήρηση των αρχείων αλλά και στην εκπαίδευση προσωπικού.

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, αποτελεί για τους αρχειονόμους, τους ιστορικούς, αλλά και τους ερευνητές κάθε γνωστικού πεδίου, ευκαιρία να αναδείξουν την τεράστια σημασία και αξία των αρχείων στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων συμμετέχει και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και άλλοι οργανισμοί που διατηρούν αρχεία.

ΕΚΑ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *