Δωρεάν e-book: Η πρώτη νορμανδική εκστρατεία στις δυτικές βαλκανικές επαρχίες του Βυζαντίου (1081-1085 μ. X.)

Η παρακάτω εξαιρετική μεταπτυχιακή εργασία έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τον (τότε) μεταπτυχιακό φοιτητή Ειρηναίο Φιλίππου στο τμήμα βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας, υπό τον επιβλέποντα καθηγητή Θεόδωρο Κορρέ.

Η παρούσα εργασία έχει στόχο τη διεξοδική μελέτη της εκστρατείας των Νορμανδών της Νότιας Ιταλίας στις δυτικές βαλκανικές επαρχίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας (1081-1085). Τα ερευνητικά ζητήματα στην επίλυση των οποίων συμβάλει η ανά χείρας εργασία αφορούν κυρίως την στρατιωτική ιστορία και την ιστορική γεωγραφία, καθώς στα περισσότερα ζητήματα προσωπογραφίας των πρωταγωνιστών και χρονολόγησης των γεγονότων της εκστρατείας έχουν προταθεί λύσεις από την προγενέστερη έρευνα.

Όσον αφορά στην ιστορική γεωγραφία επιχειρήθηκε να καθοριστούν οι ακριβείς πορείες των στρατευμάτων και η ταύτιση των τοπωνυμίων που αναφέρονται στις πηγές, καθώς επίσης και οι γεωστρατηγικές επιλογές των ηγετών τους. Σημαντικό ερευνητικό σημείο αποτέλεσε επίσης ο υπολογισμός της στρατιωτικής δύναμης των δύο αντίπαλων παρατάξεων, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός των μονάδων που τις αποτελούσαν.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την εργασία κάντε κλικ ΕΔΩ

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *