Βιβλιοπαρουσίαση – Λησμονημένη Εθνοκάθαρση: Η συμβολή της Θεσσαλονίκης στον Αγώνα του 1821

Η συμβολή της Θεσσαλονίκης στον Αγώνα του 1821 –όπως πολύ γλαφυρά την παρουσιάζει ο Αντώνης Θεοδωρίδης σ’ ένα δοκίμιο του 1940, που αποτέλεσε και την αφορμή για να εκδοθεί το παρόν βιβλίο– δεν έχει αποτυπωθεί όπως θα της άξιζε στον συνολικό καμβά της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιπλέον, αναψηλαφώντας τη σαρωτική οθωμανική καταστολή της Επανάστασης στην Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική 1821 – Νάουσα 1822), ανακαλύπτει κανείς ένα προγραμματισμένο σχέδιο δραστικής δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου, που είχε ως επίκεντρό του την ίδια την Θεσσαλονίκη: Η πόλη που δοξάστηκε από μια αποδομητική ιστοριογραφία ως το υποτιθέμενο λίκνο του οθωμανικού «πολυπολιτισμού» (στην πραγματικότητα, «άπαρτχαϊντ») μεταβάλλεται σε ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπο εκτελέσεως χιλιάδων Ελλήνων και, ταυτόχρονα, σκλαβοπάζαρο των χιλιάδων αιχμαλώτων – ως επί το πλείστον γυναικόπαιδων.

Μιλούν με τη σειρά: Τάσος Ρέτζιος (δημοσιογράφος – συντονιστής), Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Μόνιμος Λέκτορας Νομικής ΑΠΘ – Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας) – Σπύρος Κουζινόπουλος (δημοσιογράφος & συγγραφέας) – Ευάγγελος Χεκίμογλου (δρ. Οικονομικής Ιστορίας) και παρεμβαίνουν οι Γιώργος Ρακκάς (πολ. επιστήμονας) και Γιάννης Ταχόπουλος (συγγραφέας) που συνεισφέρουν με κείμενα στο εν λόγω βιβλίο. Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2021.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *