Τί λένε οι ειδικοί για τα μυκηναϊκά σπαθιά που βρέθηκαν στo Αίγιο

Τρία μυκηναϊκά σπαθιά βρέθηκαν στην Τράπεζα Αιγίου (60 χλμ. από την Πάτρα) σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα “Il Secolo d’Italia” και την RAI. Πρόκειται για σπαθιά που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα ή περίπου στο 1350 π.Χ. Πολλά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η είδηση δικαιώνει τον Όμηρο και ανατρέπει όσα ξέραμε για τα όρια και την επιρροή των Μυκηνών, αλλά πρόκειται μάλλον για παρερμηνεία.

Συγκεκριμένα, μυκηναϊκός οικισμός της ίδιας εποχής στο Αίγιο έχει βρεθεί εδώ και δέκα χρόνια, οπότε η παρουσία των Μυκηναίων εκεί δεν αμφισβητείται αλλά ούτε και επιβεβαιώνεται με τρία σπαθιά. Στο Αίγιο έχει βρεθεί και μυκηναϊκή νεκρόπολη. Πάντως μυκηναϊκά σπαθιά ή ίδιου τύπου έχουν βρεθεί ακόμα και στις Βαλεαρίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Αγαμέμνονας είχε φτάσει μέχρι εκεί.

Η ανακάλυψη στην νεκρόπολη του Αιγίου δεν παύει ασφαλώς να έχει την γοητεία της, ανεξαρτήτως των πραγματικών ορίων των βασιλείων της μακρινής εκείνης εποχής και αν ο Όμηρος ακριβολογούσε απολύτως όταν ανέφερε όλες τις περιοχές που εξεστράτευσαν στο πλευρό του Αγαμέμνονα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι il-cantiere-di-scavo-nel-sito-del-villaggio-2.jpg

Τα τρία ξίφη βρέθηκαν πριν από περίπου 20 ημέρες από ανασκαφές που κάνουν στην περιοχή αρχαιολόγοι από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Ούντινε, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Τα ξίφη φέρουν χαρακτηριστικά μυκηναϊκά σχήματα. Χρονολογούνται τον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ., στην περίοδο της πλήρους ακμής των μυκηναϊκών ανακτόρων στην Τίρυνθα και την Πύλο. Δεν βρήκαμε φωτογραφίες των τριών σπαθιών, αλλά μόνον μια γενική από τα φετινά ευρήματα, που περιλαμβάνει όμως και τα σπαθιά.

Necropoli della Trapezà di Eghion – Grecia | Acaia | decima campagna di scavo 2021
Φετινά ευρήματα
Μυκηναϊκά σπαθιά που βρέθηκαν στην Αθήνα

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: https://slpress.gr/politismos/ti-lene-oi-eidikoi-gia-ta-mykinaika-spathia-poy-vrethikan-sto-aigio/

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *