Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος αγγλοσαξονικός θησαυρός χρυσών νομισμάτων

Ο μεγαλύτερος όγκος αγγλοσαξονικών χρυσών νομισμάτων που βρέθηκε ποτέ στην Αγγλία κηρύχθηκε και επίσημα θησαυρός, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη σε δικαστήριο στο Νόρφολκ.

Τέσσερα χρυσά αντικείμενα και 131 νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε χωράφι στο δυτικό Νόρφολκ. Τα περισσότερα από αυτά εντόπισε ο ίδιος άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων που ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές. Δέκα νομίσματα βρήκε ένας εν ενεργεία αστυνομικός, που προσπάθησε να τα πουλήσει αλλά φυλακίστηκε για 16 μήνες.

Ο Gareth Williams, επιμελητής πρώιμων μεσαιωνικών νομισμάτων στο Βρετανικό Μουσείο, είπε ότι το «τεράστιο και σημαντικό εύρημα», το οποίο χρονολογείται στην ίδια εποχή με την ταφή του πλοίου Sutton Hoo κοντά στο Woodbridge στο Suffolk, είναι «ο μεγαλύτερος θησαυρός νομισμάτων της περιόδου που είναι γνωστός μέχρι σήμερα». Το πρώτο νόμισμα ανακαλύφθηκε το 1991, αλλά μόλις το 2014 βρέθηκαν άλλα νομίσματα, που χρονολογούνται περίπου στο 610 μ.Χ. Μερικά κόπηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά τα περισσότερα προέρχονταν από το Μεροβίγγειο βασίλειο, το οποίο αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη Γαλλία.

Ο ειδικός επί των νομισμάτων Άντριαν Μάρσντεν, από την Υπηρεσία Ιστορικού Περιβάλλοντος του Νόρφολκ, είπε ότι «Όλα τα νομίσματα κόπηκαν εκεί, καθώς τότε δεν είχαμε δικά μας χρυσά νομίσματα». Αυτό περιλαμβάνει νομίσματα που κόπηκαν από την ίδια μήτρα στο ίδιο εργαστήριο με αυτά που βρέθηκαν σε ένα πορτοφόλι στο Sutton Hoo. Ο θησαυρός περιλαμβάνει νομίσματα που δεν ήταν προηγουμένως γνωστά στους ειδικούς και ένα άλλο που ήταν γνωστό μόνο μέσω ενός σχεδίου σε ένα βιβλίο που χρονολογείται από το 1666, αλλά έκτοτε έχει χαθεί.

Ο προηγούμενος μεγαλύτερος αγγλοσαξονικός θησαυρός νομισμάτων, με 101 νομίσματα, βρέθηκε στο Crondall στο Hampshire το 1828. Ο θησαυρός του Staffordshire, που ανακαλύφθηκε το 2009 και χρονολογείται στα μέσα του 7ου αιώνα, δεν περιλαμβάνει νομίσματα. Ο επιμελητής του Κάστρου και της Πινακοθήκης του Νόργουιτς, Τιμ Πέστελ, έκανε λόγο για ένα «διεθνώς σημαντικό εύρημα» που «αντανακλά τον πλούτο και τις ηπειρωτικές συνδέσεις που απολάμβανε το πρώιμο Βασίλειο της Ανατολικής Αγγλίας».

naftemporiki.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *