Βρέθηκε άθικτο ρωμαϊκό μπολ 2.000 ετών – Έκπληκτοί οι αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στο Nijmegen, την παλαιότερη πόλη της Ολλανδίας, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Waal, περίπου έξι μίλια από τα γερμανικά σύνορα, ανακάλυψαν ένα μπλε γυάλινο μπολ που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Το μπολ, αρκετά μικρό ώστε να χωράει άνετα στην παλάμη του ενός χεριού, έχει ένα περιποιημένο χείλος και έχει ραβδώσεις στην εξωτερική του πλευρά. Χωρίς ρωγμές στην επιφάνειά του, το αντικείμενο είναι εκπληκτικά άθικτο. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Pepjin van de Geer, παρατήρησε ότι είναι «πραγματικά ξεχωριστό» και σύντομα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μουσείο ώστε να μπορεί ο κόσμος να το δει.

Το αρχαίο ρωμαϊκό κύπελλο πιστεύεται ότι προήλθε από εργαστήρια γυαλιού σε γερμανικές πόλεις όπως η Κολωνία και το Xanten, αν και ο van de Geer εξετάζει επίσης την πιθανότητα ότι μπορεί να είχε εμπορευτεί από την Ιταλία. «Τέτοια πιάτα φτιάχνονταν αφήνοντας το λιωμένο γυαλί να κρυώσει και να σκληρύνει πάνω από ένα καλούπι», είπε στην ολλανδική περιφερειακή εφημερίδα De Stentor. «Το σχέδιο της ρίγας σχεδιάστηκε όταν το γυάλινο μείγμα ήταν ακόμα υγρό. Το οξείδιο του μετάλλου προκαλεί ένα μπλε χρώμα».

Με πληροφορίες από hyperallergic.com

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *