Τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας επισκέψιμα στη Γάζα

Μετά από αναστηλωτικές εργασίες που κράτησαν τρία χρόνια, από τη Δευτέρα είναι επισκέψιμα τα ερείπια του βυζαντινού ναού του 5ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στη Γάζα το 1997. Πρόκειται για το καθολικό μοναστηριού που βρίσκεται στην Τζαμπάλια στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ – το μοναστικό συγκρότημα εκτιμάται ότι καταλάμβανε 800 τετραγωνικά και είχε και βαπτιστήριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, τα μωσαϊκά στο δάπεδο του ναού «είναι σπάνια» και απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού, ζώα και φοίνικες. Οι επισκέπτες μπορούν να τα θαυμάσουν περπατώντας πάνω σε ανυψωμένους ξύλινους διαδρόμους.

Οι τοίχοι του ναού σε ρυθμό βασιλικής ήταν διακοσμημένοι με θρησκευτικά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά – χρονολογήθηκαν στην εποχή του Θεοδόσιου Β’ ο οποίος ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 408 έως το 450.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, ο οποίος τόνισε ότι ο μοναχισμός στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε το έτος 280. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής εκκλησίας, σήμερα οι χριστιανοί στην περιοχή είναι περίπου 1.000, από 7.000 που ήταν πριν από το 2007.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι η αναστήλωση του ναού είναι ένα παράδειγμα του πώς «αγκαλιάζονται οι χριστιανοί αδελφοί».

Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από τη γαλλική οργάνωση Première Urgence Internationale με σχεδόν 250.000 δολάρια, ενώ υποστήριξη παρείχε και το British Council.

ΠΟΝΤΟΣ NEWS

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *