Ετρουσκική τέχνη: Ο τάφος του Κυνηγιού και του Ψαρέματος στη νεκρόπολη της Ταρκυνίας

Μια εξαιρετικής ομορφιάς ετρουσκική τοιχογραφία της αρχαϊκής εποχής, του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., κοσμεί τον λεγόμενο Τάφο του Κυνηγιού και του Ψαρέματος στην Ταρκυνία.

Σ’ αυτή τη λεπτομέρεια βλέπουμε ένα αγόρι πάνω σε έναν βράχο να σημαδεύει πουλιά με τη σφεντόνα του, ενώ άλλα αγόρια ψαρεύουν μέσα από τη βάρκα τους (εικ. 1). Σε ένα άλλο τμήμα της τοιχογραφίας ένα αγόρι σκαρφαλώνει σ’ έναν απότομο βράχο, ενώ ο σύντροφός του βουτά από την κορυφή του βράχου στο νερό. Μικρά φυτά και λουλούδια φυτρώνουν στην άκρη του βράχου (εικ. 2).

Στην τοιχογραφία υπάρχει μια ασυνήθιστη ακρίβεια στην απόδοση τόσο του αγοριού με τη σφεντόνα όσο και των αγοριών που ψαρεύουν και σκύβουν από την κουπαστή της βάρκας, όπως επίσης και του δύτη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το γεγονός ότι οι μορφές είναι μικρές σε σχέση με το συνολικό τοπίο, έτσι ώστε επιτυγχάνεται μια ρεαλιστική αίσθηση των αναλογιών.

Η παράσταση, με σκηνές από την καθημερινή ζωή, είναι γεμάτη ζωντάνια και γοητεία και υποδηλώνει ότι ο κάτοχος του τάφου είχε ζήσει μια ευχάριστη ζωή. Τα λαμπερά χρώματα του τοπίου και των βράχων -κόκκινο, γαλάζιο, μενεξεδί και πράσινο-, κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την τοιχογραφία.

Πηγή: Ρωμαϊκή τέχνη, Ramage Nancy H.,Ramage Andrew

Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , , , , ,

1 thought on “Ετρουσκική τέχνη: Ο τάφος του Κυνηγιού και του Ψαρέματος στη νεκρόπολη της Ταρκυνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *