ΕΙΚΟΝΕΣ – Carnuntum: Μια ρωμαϊκή πόλη ξαναχτίστηκε στην Αυστρία και προκαλεί δέος

σχόλιο του Στυλιανού Κατάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, μετά από τη συμμετοχή του στο Συνέδριο Ρωμαϊκής Τέχνης στην Αυστρία

Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του Συνεδρίου για την επαρχιακή ρωμαϊκή τέχνη ήταν ίσως οι δύο ημέρες στο Carnuntum, κοντά στο σημερινό Heinburg επάνω στον Δούναβη, λίγο πριν τα σύνορα με τη Σλοβακία.

Κάτοψη του κυρίως στρατοπέδου με τον οικισμό που δημιουργήθηκε περιμετρικά (δεξιά), του βοηθητικού στρατοπέδου στο μέσο και της πόλης του Carnuntum αριστερά

Πρόκειται για ένα αρχικά στρατόπεδο λεγεωναρίων στο σύνορο της Αυτοκρατορίας, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε σταδιακά μία πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας της άνω Παννονίας (σημειωτέον ότι η σημερινή Βιέννη εξελίχθηκε από ένα άλλο στρατόπεδο/πόλη, την Vindobonna).

Στο Carnuntum τμήμα της πόλης ξανακτίσθηκε (προσοχή: δεν αναστηλώθηκε) ώστε οι σημερινοί επισκέπτες να έρχονται σε άμεση επαφή με τον τρόπο ζωής των λεγεωναρίων και γενικότερα των κατοίκων της αρχαίας πόλης και τον καταλαβαίνουν πραγματικά.

“Ξανακτισμένο” τμήμα
H στοά μπροστά από τα λουτρά (Θέρμες) και κάποια καταστήματα
Κατάστημα εμπορίας λαδιού και γάρου
Το “Θερμοπώλιον”, για αγορά φαγητού

Το καλοκαίρι π.χ. διοργανώνονται αγώνες μονομάχων, ρωμαϊκά γεύματα και εργαστήρια, όπως βλέπω στο fb συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως στη Nimes και στο Musee Gallo-romain στο St.-Romain-en-Gall στη Γαλλία.

Η αρχαιότητα τους γίνεται πολύ περισσότερο οικεία, απ’ ό,τι εδώ, όπου αντιμετωπίζουμε τους αρχαιολογικούς χώρους ως κάτι “ιερό” που ως προσκυνητές πρέπει να πλησιάζουμε και να τους αντιμετωπίζουμε, χάνοντας την ουσία.

Δείτε φωτογραφίες από τις ξαναχτισμένες ρωμαϊκές Θέρμες:

Η στοά μπροστά από τις Θέρμες
Το αποδυτήριο (apodyterium) και basilica thermarum, έτοιμα για παράθεση δεξίωσης στους συνέδρους.
Η πισίνα στον χώρο του ψυχρού λουτρού (frigidarium)
Σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης (υπόκαυστα)
Η πισίνα στον χώρο του θερμού λουτρού (caldarium). Το σύστημα των υποκαύστων ήταν σε λειτουργία και το δάπεδο του χώρου ήταν ζεστό!
Εστία φωτιάς που τροφοδοτούσε με ζεστό αέρα τον χώρο των υποκαύστων

Άλλα δωμάτια στην ξανατισμένη πόλη:

Ένα δωμάτιο. Τα έπιπλα και ο διάκοσμος έχουν γίνει με βάση ανάλογα παραδείγματα στην Πομπηία και αλλού
Ένα cubiculum (υπνοδωμάτιο)
Το αντίστοιχο εικονοστάσι (lararium)

Πηγή: Facebook

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *