Η ισχύς του αθλητισμού ως μέσου εξωτερικής πολιτικής

γράφει ο Βασίλης Κωστάκης, προπτυχιακός φοιτητής ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ Κομοτηνής

Η θεμελιώδης αρχή του αθλητικού προϊόντος είναι η έλξη θεατών και η ταύτιση τους με το άθλημα ή πιο συγκεκριμένα την ομάδα και τους αθλητές της. Η αθλητική βιομηχανία ορίζεται από το ήθος μιας κοινωνίας, το οποίο με την σειρά του αντικατοπτρίζεται κατά την διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων. Ωστόσο, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται διαχρονικά ως μέσο άσκησης πολιτικής και διαφήμισης κοινωνικών μηνυμάτων. Η κρίσιμη ερώτηση για το αθλητικό προϊόν είναι αν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εξωτερικής πολιτικής για τα Έθνη;

Από το πιο παραδοσιακό παράδειγμα αθλητικής υπέρ – εκδήλωσης που αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ο καθένας βρίσκεται σε θέση να κατανοήσει την βαρύτητα και την σημασία που έχει η αθλητική βιομηχανία σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό επίπεδο. Οι εκδηλώσεις αυτές, όπως επίσης και των Παγκόσμιων, Πανευρωπαϊκών και Βαλκανικών Πρωταθλημάτων, αποτελούν πόλο έλξης σημαντικών ομάδων τουριστών, αλλά και αξιωματούχων από τρίτες χώρες. Αυτό είναι το σημείο μηδέν για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και η ανάπτυξη διμερών σχέσεων παντός χαρακτήρα, ακόμα και σε αθλητικό επίπεδο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο αθλητισμός είναι το κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού και η γλώσσα που κατανοούν όλα τα Έθνη του κόσμου. Η επιστροφή στα αθλητικά ιδεώδη της κλασσικής περιόδου θα μπορέσει να κατευθύνει την Παγκόσμια κοινή γνώμη στην αναζήτηση των ελληνικών αξιών και στην συνεργασία με το Έθνος μας. Για αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ελεύθερη διακίνηση και επένδυση του Ελληνικού αθλητικού αθλητισμού.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων που μπορούν οι οργανωμένοι φίλαθλοι ή οι αθλητικοί οργανισμοί να επικοινωνήσουν απέναντι σε ένα τεράστιο κοινό που παρακολουθεί το θέαμα. Λαμβάνοντας υπόψιν το Ελληνικό παράδειγμα της Νότινγκαμ Φόρεστ που επικοινώνησε με μεγάλη επιτυχία και συγκίνησε το αγγλικό κοινό για την Εθνική τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, μπορούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο επικοινωνίας της Ελληνικής πραγματικότητας και των Ελληνικών αξιών, ενώ ταυτόχρονα να υπάρξει η εξωστρέφεια της Ελληνικής επιχειρηματικότητας σε ξένες αγορές.

Ο αθλητισμός δίνει την δυνατότητα δικτύωσης και του γνωστού λόμπινγκ (ομάδες επιρροής) μεταξύ επιχειρηματιών, αλλά εκτός αυτού μπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο για συζητήσεις μεταξύ των Εθνών και των ηγετών τους. Είναι πασίγνωστη η αποτελεσματικότητα της χρήσης των θέσεων VIP στα γήπεδα για συναντήσεις εταιρειών, επενδυτών ακόμα και ηγετών από διάφορα Έθνη. Μέσα σε αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια κατά την διάρκεια των αγώνων λαμβάνουν χώρα σημαντικές συνομιλίες ή ακόμα και συμφωνίες. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Ελληνικού αθλητικού προϊόντος που θα ενσαρκώνει το μεγαλείο του αρχέγονου και διαχρονικού μας πολιτισμού, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με άλλα Έθνη.

Επιπρόσθετα, οι αδελφοποιήσεις Ελληνικών αθλητικών οργανισμών με άλλους του εξωτερικού φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ισχυροποίηση των Ελληνικών θέσεων και την δημιουργία θετικής εικόνας σε άλλους λαούς. Αρκετά παραδείγματα μπορεί να συναντήσει κανείς στο ποδόσφαιρο καθώς ο Ολυμπιακός έχει αδελφοποιηθεί με τον Ερυθρό Αστέρα (Σερβία), ο ΠΑΟΚ με την Παρτιζάν (Σερβία), ο Παναθηναϊκός με την Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία), ο Άρης με την Ντόρτμουντ (Γερμανία) κ.ο.κ.. Τέτοιες αδελφοποιήσεις γίνονται και στα πλαίσια των Δήμων για τους ίδιους ακριβώς λόγους, μόνο που στην αθλητική βιομηχανία η ταύτιση των φιλάθλων, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, δημιουργεί μεγαλύτερη ευκολία στην συμπάθεια και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των Εθνών.

Συμπερασματικά, η ισχύς του αθλητισμού αποτελεί έναν χρήσιμο μοχλό για την κοινωνική, πολιτιστική και προπαντός οικονομική εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Η αναβάθμιση του αθλητικού προϊόντος, η αποτίναξη του κρατικού παρεμβατισμού, η δημιουργία αθλητικών εκδηλώσεων και οι αδελφοποιήσεις αθλητικών οργανισμών μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μιας Εθνικής εξωτερικής πολιτικής και στην αξιοποίηση του Ελληνικού πολιτισμού και αθλητισμού ως μέσου εμβάθυνσης διμερών σχέσεων με άλλα Έθνη.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *