Οι ελληνικοί ναοί της Σικελίας

του Heinrich Hall, μεταφρασμένο από την Χρυσούλα Μαϊσόγλου

Υπάρχουν τουλάχιστον χίλιοι λόγοι για να επισκεφθείτε τη Σικελία, το υπέροχο νησί – το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο – που σχηματίζει το τριγωνικό πλαίσιο στην “μπότα” που είναι η ιταλική χερσόνησος. Είναι όλοι πολύ καλοί λόγοι, όπως τα εκπληκτικά τοπία, μια μοναδικά περίπλοκη και νόστιμη κουζίνα, μια ιστορία που είναι διαφορετική και πολύπλευρη πέρα ​​από την πίστη, τα εξαιρετικά κρασιά, μια τεράστια ποικιλία από αρχαιολογικούς χώρους, ακόμη και μια από τις πιο ιστορικές πόλεις και χωριά. Αλλά ένας βασικός λόγος για να επισκεφθείτε το νησί λείπει από την παραπάνω λίστα: οι ελληνικοί ναοί!

Δωρικός ναός, Σεγέστα

Οι ελληνικοί ναοί είναι μια από τις πρώτες ξεκάθαρες εκφράσεις αυτού που τώρα αναγνωρίζουμε ως δυτική παράδοση στην αρχιτεκτονική, και μία από τις μεγαλύτερες επιρροές από μια τεράστια γκάμα μέχρι σήμερα. Ξεκινούν από τον 8ο ή τον 7ο αιώνα π.Χ. και, όπως σημαίνει και το όνομά τους, είναι πράγματι βασικό επίτευγμα των αρχαϊκών Ελλήνων. Προέρχονται από το νότιο τμήμα της σύγχρονης Ελλάδας, συγκεκριμένα την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα, όπου η ελληνική αρχιτεκτονική ναών φαίνεται να έχει τις βασικές της ρίζες, και πιθανότατα προέρχονται από τοπικούς ξύλινους προκατόχους.

Το αρχιτεκτονικό στιλ της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι το δωρικό, το οποίο θεωρείται ως πιο λιτό και έχει «αρσενικό» χαρακτήρα. Το Ανατολικό Αιγαίο και η Μικρά Ασία ήταν διάσημα για τη δική τους ανάπτυξη, το πιο κομψό και «γυναικείο» ιωνικό στυλ, που σχεδιάστηκε περίπου έναν αιώνα μετά το δωρικό. Τα πιο εμφανή παραδείγματα βρίσκονται στη Σάμο, στην Έφεσο και στα Δίδυμα της Μιλήτου (τα τελευταία είναι πολύ καλύτερα διατηρημένα από τα άλλα δύο) και χαρακτηρίζονται επίσης από το τεράστιο μνημειακό τους μέγεθος. Τι είναι όμως τόσο αξιοσημείωτο για τους ελληνικούς ναούς της Σικελίας;

Η σύντομη απάντηση είναι απλώς ότι η Σικελία διέθετε μεγαλύτερη πυκνότητα μνημειακών ναών από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μεσογείου και τώρα περιέχει τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα από οπουδήποτε αλλού. Όχι μόνο δημιουργούν ένα ασυνήθιστα πλούσιο σύνολο ιδιαίτερα εντυπωσιακών αρχαίων μνημείων, αλλά, επιπλέον, καθένα από αυτά έχει το δικό του διακριτικό χαρακτήρα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και το δικό του συγκεκριμένο περιβάλλον μέσα σε μια πόλη ή τοπίο.

Ελληνικός αποικισμός

Ο λόγος για τον πλούτο της Σικελίας σε ένα τόσο συγκεκριμένο είδος μνημείου έγκειται στην πρώιμη ιστορία του νησιού. Τον 8ο αιώνα π.Χ., η Σικελία έγινε στόχος του κινήματος που ήταν γνωστό ως «ελληνικός αποικισμός», το οποίο επηρέασε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Έλληνες άποικοι, κυρίως από τις πόλεις-κράτη της ηπειρωτικής χώρας της νότιας Ελλάδας, ξεκίνησαν να βρουν μια ολόκληρη σειρά νέων πόλεων στο νησί, όπως οι Συρακούσες (σύγχρονες Συρακούσες), ο Ακράγκας (ή Ακράγαντας, Αγκριτζέντο), η Μεσσήνη (Μεσσήνη) και ο Σελινούντας . Στην πραγματικότητα, η Σικελία (και το νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Ιταλίας) δέχτηκε τόσες πολλές ελληνικές αποικίες που η περιοχή ονομάστηκε αργότερα Megale Hellas ή Magna Graecia («Μεγάλη Ελλάδα»).

Ναός της Ήρας, Αγκριτζέντο

Αυτοί οι άποικοι έφεραν μαζί τους την ελληνική ταυτότητα, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους, ένα πακέτο που περιλάμβανε επίσης τη θρησκεία τους. Οι μεγάλοι ναοί της Σικελίας είναι η πιο εντυπωσιακή έκφραση αυτού του πακέτου. Πρώτα απ ‘όλα, εκπλήρωσαν την πρακτική ανάγκη παροχής ενός τόπου λατρείας ή ιερού με ένα σπίτι για το άγαλμα του αντίστοιχου θεού ή θεάς. Ταυτόχρονα, η επιλογή ενός αρχιτεκτονικού τύπου από τη «πατρίδα», τον δωρικό ναό, χρησίμευσε ως σαφής ένδειξη του ιστορικού και της πολιτιστικής ευθυγράμμισης των αποίκων. Σύντομα, το μέγεθος, η μορφή και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά άρχισαν επίσης να εκφράζουν τον πλούτο, τις φιλοδοξίες και τις συγκεκριμένες ταυτότητες των «νέων» πόλεων της Σικελίας.

Συρακούσαι

Οι Συρακούσες (Συρακούσαι), που ιδρύθηκαν από τους Κορινθίους το 733 π.Χ., περιορίζονταν αρχικά στο μικρό νησί της Ορτυγίας. Το νησί αυτό εξακολουθεί να είναι η καρδιά της Παλιάς Πόλης και υπάρχουν δύο μεγάλοι ναοί εκεί.

Ο ναός του Απόλλωνα είναι ένας από τους παλαιότερους από τους ελληνικούς ναούς της Σικελίας, που χτίστηκε πριν από το 550 π.Χ. Αν και διατηρείται μόνο εν μέρει, ο μνημειακός του χαρακτήρας εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτος μέσω των στενών τοποθετημένων πυκνών στηλών, όπως είναι και το ήδη πολύ σικελικό του σχέδιο, με ένα άδυτο, ένα εσωτερικό ιερό που φιλοξενεί το άγαλμα του Απόλλωνα, στο πίσω μέρος του εσωτερικού ιερού. Μια επιγραφή στα μπροστινά σκαλοπάτια αναφέρει τον Κλεομένη ως αρχιτέκτονα και τον Επικλή ως βοηθό του και δημιουργό των στηλών – μια τόσο περήφανη μνήμη των κατασκευαστών θα ήταν αδιανόητη στην ηπειρωτική Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Για τον σύγχρονο επισκέπτη, ο ναός του Απόλλωνα στις Συρακούσες ξεχωρίζει από εκείνον της Αθηνάς, ενός από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Σικελίας. Δημιουργήθηκε από τον τοπικό τύραννο Γέλων, μετά από μια μεγάλη νίκη επί των Καρθαγενών το 480 π.Χ. Αυτός ήταν ένας άλλος ένας μνημειακός δωρικός ναός, χτισμένος από τοπικό ασβεστόλιθο (που θα είχε καλυφθεί με λεπτό στόκο), με μια υπερκατασκευή μαρμάρου που εισήχθη από τις Κυκλάδες, περίπου 900 χλμ. (550 μίλια) μακριά. Αυτό που κάνει το ναό της Αθηνάς μοναδικό, είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρησιμεύει ως τόπος λατρείας για την πόλη του μετά από σχεδόν 2.500 χρόνια. Ανακαινίστηκε ως χριστιανική εκκλησία γύρω στο 600 μ.Χ., αργότερα χρησίμευσε ως τζαμί και τώρα είναι ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός των Συρακουσών. Κρυμμένη πίσω από μια περίτεχνη μπαρόκ πρόσοψη, ο επισκέπτης βρίσκει ουσιαστικά μια παλαιοχριστιανική βασιλική χτισμένη μέσα και γύρω από τη βασική δομή ενός ύστερου αρχαϊκού δωρικού ναού.

Αγκριτζέντο

Στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας) εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την κοντινή Γέλα και από την μακρινή Ρόδο γύρω στο 582 π.Χ. Η πόλη άκμασε μια περίοδο, ειδικά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., μετά την οποία άλλαζε συχνά χέρια μεταξύ Ελλήνων και Καρθαγενών πριν τελικά πέσει στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της ακμής του Αγκριτζέντο, ο Ακράγαντας φαίνεται ότι έχει ξοδέψει πολλούς πόρους για την πλούσια αρχιτεκτονική, γεγονός που επικρίθηκε από τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή του 5ου αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν ο ίδιος πολίτης εκεί: «έχτισαν τα σπίτια τους, σαν να πίστευαν ότι θα ζήσουν για πάντα». Πράγματι, ο Ακράγαντας (ή Ακράγκας) είναι γνωστό ότι είχε τουλάχιστον δέκα μεγάλους ναούς.

Ναός της Κονκόρντια, Αγκριτζέντο

Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς τους ναούς σήμερα είναι εκείνος που παραδοσιακά ονομάζεται Ναός της Ομόνοιας, αν και η θεότητά του παραμένει άγνωστη. Με ημερομηνία κατασκευής το 425 π.Χ., είναι από τους τελευταίους ελληνικούς ναούς της Σικελίας που έχουν ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ως ένας από τους τρεις πιο καλά διατηρημένους ελληνικούς ναούς σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο (οι άλλοι είναι ο λεγόμενος Ναός του Ποσειδώνα στην Ποσειδωνία κοντά στη Νάπολη και αυτός του Ηφαίστου στην Αθήνα). Το εσωτερικό ιερό, οι εξωτερικές κιονοστοιχίες και τα αετώματα επιβιώνουν όλα όπως ήταν ουσιαστικά στην αρχική τους κατάσταση, επιδεικνύοντας τις λεπτές αναλογίες της κλασικής αρχιτεκτονικής. Η καλή συντήρησή του είναι χάρη στην πρώιμη μετατροπή της σε χριστιανική εκκλησία.

Επίσης ορατά στο Αγκριτζέντο είναι σημαντικά ερείπια τριών ακόμη μεγάλων ναών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής που είναι γνωστή (πιθανώς ψευδώς) ως ο Ναός της Ήρας. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά, ωστόσο, πρέπει να είναι ο τεράστιος ναός του Ολυμπίου Διός, του οποίου σώζονται μόνο θεμέλια και πεσμένες τοιχοποιίες. Χτισμένο από τον τοπικό τύραννο Θήρων ο Ακραγαντίνος (αδελφό του προαναφερθέντος Γέλων) μετά τη νίκη του 480 π.Χ., ήταν αφιερωμένο στον αρχηγό θεό. Ενώ βασίστηκε στην ιδέα του δωρικού ναού, ήταν στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά ασυνήθιστη δομή για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων διαστάσεων του (110 x 52 μέτρα ή 360 x 170 πόδια), της εν μέρει τοιχοποιίας της κιονοστοιχίας και της χρήσης τεράστιων χτισμένων μπλοκ, ανάγλυφες φιγούρες γιγάντων για την υποστήριξη της υπερκατασκευής. Μερικοί μελετητές έχουν ερμηνεύσει τον Ναό του Ολυμπίου Διός ως υβρίδιο ελληνικού δωρικού στο εξωτερικό του και φοινικικού στο εσωτερικό του.

Ναός του Διόσκουρου, Αγκριτζέντο

Σελινούντας

Ο Σελινούντας (Selinus) βρίσκεται πολύ δυτικά της Σικελίας. Ιδρύθηκε το 628/627 π.Χ. από Έλληνες της Σικελίας από τη Γέλα, με κάποια συμμετοχή από τα Μέγαρα κοντά στην Αθήνα. Από πολλές απόψεις, ήταν ένα φυλάκιο μεταξύ των ελληνικών πόλεων της Σικελίας, που βρίσκεται κοντά στα κέντρα εξουσίας των Φοίνικων / Καρχηδονιών. Αυτό σίγουρα δεν εμπόδισε τους κατοίκους του να ασχοληθούν με την κατασκευή ναών: γνωρίζουμε τουλάχιστον επτά, πολλοί εξ αυτών με τεράστιες διαστάσεις.

Ναός Γ, Σελινούντας

Τέσσερις βρίσκονταν στην ακρόπολη, η οποία βρίσκεται πάντα στον λόφο της πόλης. Ένας από αυτούς, ο Ναός C, είναι ακόμα πολύ εντυπωσιακός. Δεν γνωρίζουμε ποια θεότητα λατρευόταν στο Ναό C, από τον οποίο διατηρείται η μία πλευρά. Χρονολογείται πριν από το 550 π.Χ. Έχει κάποιες ομοιότητες με τον ελαφρώς παλαιότερο ναό του Απόλλωνα στις Συρακούσες, όπως το άδυτο στο δυτικό άκρο του ιερού, που στεγάζει ένα άγαλμα του θεού ή της θεάς του. Ωστόσο, οι στήλες και οι συνολικές αναλογίες είναι πιο χαριτωμένες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ωστόσο, είναι οι αυλακώσεις που επέτρεψαν στο άνοιγμα και το κλείσιμο των τεράστιων χάλκινων πορτών στο ανατολικό άκρο του. Προσεγγίστηκε μέσω μνημειακής σκάλας οκτώ σκαλοπατιών, το παλαιότερο που γνωρίζουμε στον ελληνικό κόσμο. Το μουσείο στο Παλέρμο έχει παραδείγματα της πλούσιας γλυπτικής από τη διακόσμησή του.

Ναός της Ήρας, Σελινούντας

Μια δεύτερη ομάδα τριών τεράστιων ναών βρισκόταν ακριβώς στα ανατολικά του Σελινούντα, δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Δύο εξ αυτών, οι G και F, υφίσταντο σε ερείπια, αλλά ο τρίτος, ο ναός Ε, στέκεται περήφανος, εν μέρει ως αποτέλεσμα των σύγχρονων ανακατασκευών. Αυτός ήταν ο ναός της Ήρας, της συζύγου (και αδερφής) του Δία και θεά του γάμου. Από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., αυτός ο ναός ενσωμάτωσε μια ισχυρή επιρροή από την ελληνική πατρίδα, όπου το στυλ που τώρα ονομάζουμε «Κλασικό» ήταν τότε σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας επίσης τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της Σικελίας. Ο ναός Ε χαρακτηρίζεται από μια αρμονία αναλογίας που είναι ασυνήθιστη μεταξύ των μεγάλων ναών της Σικελίας. Η γλυπτική του διακόσμηση, αν και μέτρια σε ποσότητα, είναι από τα καλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής τέχνης στη Σικελία. Συνολικά, θυμίζει έντονα τον πολύ ελαφρώς παλαιότερο και πολύ λιγότερο καλοδιατηρημένο ναό του Δία στην Ολυμπία, μια τοποθεσία που θα ήταν γνωστή σε πολλούς Έλληνες της Σικελίας, λόγω των αθλητικών αγώνων που πραγματοποιούνταν εκεί κάθε τέσσερα χρόνια.

Σεγέστα

Η Σεγέστα, η ενδοχώρα από το βορειοδυτικό άκρο της Σικελίας, είναι κατά κάποιον περίεργο τρόπο πρόσθετη μεταξύ των πόλεων που αναφέρονται εδώ. Δεν ήταν προϊόν ελληνικού αποικισμού, αλλά ιδρύθηκε στα βάθη του χρόνου από τους Ελύμους, μια τοπική φυλή της Σικελίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, επέλεξε έναν ρόλο μεταξύ της ελληνικής και της καρθαγένικης σφαίρας, υιοθετώντας πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, αλλά όχι απαραίτητα συνάπτοντας συμμαχία με τους Έλληνες γείτονές της. Η Σεγέστα ήταν σε συνεχή σύγκρουση με τον κοντινό Σελινούντα. Παρ ‘όλα αυτά, στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., οι Σεγκετάνοι ασχολήθηκαν με την κατασκευή ενός ωραίου δωρικού ναού σε ένα λόφο έξω από την πόλη τους, πιθανότατα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους οικοδόμους από τον αντίπαλο και εχθρό τους, Σελινούντα. Πιθανότατα λόγω του ξεσπάσματος πολέμου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα ερείπια του φαίνονται πλήρη με την πρώτη ματιά, με τις εξωτερικές κιονοστοιχίες και τα αετώματα στη θέση τους. Με μια πιο προσεκτική ματιά, διαπιστώνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν οι λεπτές στήλες και άλλες γλυπτικές λεπτομέρειες και ότι ο ναός στερείται εσωτερικού ιερού.

Δωρικός Ναός, Σεγέστα

Επομένως, ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τη Σικελία, στους οποίους περιλαμβάνονται το υπέροχο κλίμα, το φαγητό και το κρασί της, ελπίζουμε ότι θα συμφωνήσετε ότι οι ναοί της, γεμάτοι αρχαία λαμπρότητα και ομορφιά, είναι σίγουρα προτεραιότητα.

worldhistory.org

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *