Η Ρώμη ανοίγει στο κοινό την πλατεία όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας

του Γιάννη Κατσαρού,

Οι λάτρεις της ιστορίας θα μπορούν πλέον να περπατούν κοντά στο σημείο όπου σύμφωνα με τον θρύλο ο Ιούλιος Καίσαρας βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς οι αρχές της Ρώμης θα εγκαινιάσουν την Τρίτη έναν νέο πεζόδρομο στην αρχαία τοποθεσία.

Οι αφηγήσεις, που διανθίστηκαν από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, λένε ότι ο Ρωμαίος δικτάτορας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από μια ομάδα δυσαρεστημένων συγκλητικών στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ..

Οι Ειδοί του Μαρτίου του έτους 44 π.Χ. έμειναν στην ιστορία ως η ημερομηνία της δολοφονίας του Καίσαρα, μια ημέρα που άλλαξε τον ρου της ρωμαϊκής ιστορίας. Σήμερα, η φράση “Αι ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει την “αποφράδα ημέρα”.

Σύμφωνα με την παράδοση, πέθανε στην κεντρική πλατεία Largo Argentina της ιταλικής πρωτεύουσας – όπου βρίσκονται σήμερα τα ερείπια τεσσάρων ναών.

Όλοι τους βρίσκονται σήμερα κάτω από το ύψος του δρόμου και μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να τους δει μόνο πίσω από κάγκελα κοντά σε έναν πολυσύχναστο οδικό κόμβο.

Από την Τρίτη, οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν στο χώρο στο επίπεδο του εδάφους στον πεζόδρομο και να βλέπουν τις κατασκευές από κοντά.

Ο ιταλικός οίκος μόδας Bulgari χρηματοδότησε τις εργασίες σε μια τοποθεσία που ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Ρώμη τη δεκαετία του 1920.

Η περιοχή – κοντά στο σημείο όπου ο Καίσαρας υποτίθεται ότι αναφώνησε “Και συ τέκνον, Βρούτε (σ.σ “Et tu, Brute?”) όταν είδε τον φίλο του Βρούτο ανάμεσα στους δολοφόνους του – φιλοξενεί αυτές τις μέρες επίσης ένα καταφύγιο για αδέσποτες γάτες.

Οι τουρίστες θα πληρώσουν 5 ευρώ για την είσοδο.

huffingtonpost.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *