Με αφρικανικά μέταλλα χτυπά την κινεζική πρωτοκαθεδρία η ΕΕ

Euro2day – 27/09/2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνει συνέργειες με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια για να ενισχύσει τοπικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα ώστε να εξασφαλιστούν κρίσιμα υλικά για τον πράσινο και τον ψηφιακό τομέα.

Ένα προγραμματισμένο μνημόνιο κατανόησης θα σηματοδοτήσει τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στον ιδιωτικό τομέα την υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων αξίας, λένε πηγές στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της επεξεργασίας κρίσιμων υλικών, όπως λιθίου ή κοβαλτίου, επί του παρόντος λαμβάνει χώρα στην Κίνα.

Η ΕΕ στοχεύει στη διαφοροποίηση των προμηθευτών βασικών πόρων και στην αντιμετώπιση των τεράστιων επενδύσεων της Κίνας σε πολλές περιοχές, όπως και η Αφρική. Η Ενωση των 27 έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τον Καναδά, το Καζακστάν, τη Ναμίμπια, την Ουκρανία, την Αργεντινή και τη Χιλή, ενώ επίσης διερευνά συμφωνίες με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να υπογράψουν εταιρικές συμφωνίες στο πλαίσιο του φόρουμ Global Gateway, που θα συνέλθει στις 25-26 Οκτωβρίου, με αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 300 δισ. ευρώ.  Στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» ηγέτες από την ΕΕ και άλλες χώρες, καθώς και στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Οι συνομιλίες με το Κονγκό ακολούθησαν μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ευρωπαίου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν στην Κινσάσα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Αντρέ Γουάμεσο, αναπληρωτή επικεφαλής Οικονομικών του προέδρου του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι.

Αυτές οι συμφωνίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά και θα αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να αναπτύξει τον στρατηγικό δι-αφρικανικό διάδρομο Lobito, σιδηροδρομικές έργο που θα συνδέσει την Αγκόλα, τη ΛΔ Κονκό και τη Ζάμπια επιτρέποντας τη μεταφορά πρώτων υλών και ορυκτών μέσω Ατλαντικού.

Το Κονγκό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο και συναγωνίζεται με το Περού ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού, κυρίως χάρη στην αύξηση των κινεζικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Η Ζάμπια είναι επίσης βασικός παραγωγός χαλκού. Οι δυτικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να συνάψουν συμμαχίες και με τις δύο χώρες για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Κίνας στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν υπέγραψε πέρυσι μνημόνιο κατανόησης με το Κονγκό και τη Ζάμπια για να διερευνήσει τρόπους υποστήριξης του σχεδίου τους να αναπτύξουν από κοινού αλυσίδα αξίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να διερευνήσουν συνεργασίες σε επενδύσεις μεταφορικών υποδομών, μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου και βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες του δι-αφρικανικού διαδρόμου Lobito.

Ως πρώτο βήμα, θα υποστηρίξουν αρχικές μελέτες για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την ανατολική Αγκόλα έως τη βόρεια Ζάμπια.

«Η συνεργασία μας θα επενδύσει επίσης σε τοπικές αλυσίδες αξίας, σε καθαρή ενέργεια και σε δεξιότητες για το τοπικό εργατικό δυναμικό», δήλωσε στο Νέο Δελχί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο κρυμμένος θησαυρός των σπάνιων γαιών της Ελλάδας

Ορυχείο λιθίου στην Πορτογαλία: Η Ευρώπη ξανά στο παγκόσμιο “παιχνίδι” των πολύτιμων ορυκτών

Μεγάλες εξελίξεις σε Ιράν και Ρωσία για το στρατηγικής σημασίας λίθιο

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *